Suudi Arabistan:Kasım'da anlaşma mümkün

Suudi Arabistan:Kasım'da anlaşma mümkün

OPEC'in Cezayir'de gerçekleştirdiği gayri resmi toplantısının üçüncü ve son günü başladı.

Üreticiler arasında bir anlaşma beklenmiyor. 

Bir gün önce Suudi Petrol  Bakanı OPEC’e üretimin Ocak seviyelerine indirilmesini teklif etmişti ki bu da yaklaşık olarak günde 500.000 varil kesinti anlamına geliyor.

İran ise günde 3.6 milyon varil olan üretimini 4 milyon varile çıkarmadan böyle bir adım atmamaktan yana. 4 milyon varil İran’ın ambargo öncesi üretim seviyesiydi. Bu konudaki anlaşmazlık tarafların yine anlaşamayacağı tezini güçlendirdi.

Ancak Rusya aracılığında İran ve Suudi Arabistan arasında bir günden uzun süren toplantılar ardından Suudilerin İran'a karşı tavrını yumuşattığı ve anlaşmaya yöneldikleri görülüyor.

Suudiler İran, Libya ve Nijerya’nın anlam ifade edecek maksimum seviyelerde petrol üretmesine olanak tanınması gerektiğini kaydederek, Tahran’a karşı daha esnek bir tutum takındı ve Kasım’daki toplantıda anlaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

Suudi bakan, Riyad ve Tahran arasında Rusya’nın aracılık yaptığı bir gün süren uzun bir görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “OPEC ülkeleri arasında, üretimi donduracağımız seviyeler bazında fark azalıyor,” dedi ve “Görüşler birbirine çok yaklaşıyor” şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç