Yellen: Ekonomi 2016 sonundaki faiz artışına muhtemelen hazır

Yellen: Ekonomi 2016 sonundaki faiz artışına muhtemelen hazır

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Başkanı Janet Yellen, bankanın faiz artışı için sabit bir zaman çizelgesi bulunmadığını ancak ekonominin bu yılın sonunda bir faiz artışına hazır olduğuna inandığnıı söyledi. Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşma sırasında meslektaşlarının çoğunluğunun da yıl sonnudan önce bir faiz artışının uygun olacağına inandıklarını ifade etti. Enflasyonun şu an bir tehdit oluşturmadığını belirten Yellen, fiyatların çok hızlı artması halinde ekonominin aşırı ısınma durumuna geçerek Fed'i faiz artış sürecini hızlandırmaya zorlayacağını ve bir resesyon tehdidinin arttıracağını söyledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Al Suud, Türkiye'yi ziyaret edecek
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Nayif Bin Abdülaziz Al Suud 29-30 Eylül tarihlerinde ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alınacağı bir ziyaret gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirecek olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Başbakan Birinci Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif bin Abdülaziz Al Suud'u 30 Eylül 2016 Cuma günü kabul edeceklerdir. 29-30 Eylül 2016 tarihlerinde ülkemizi ziyaret edecek olan konuk Prensin Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım ile de görüşmesi öngörülmektedir. Sözkonusu ziyaret vesilesiyle ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alınacaktır" denildi.

Japonya'da perakende satışlar Ağustos'ta % 2.1 azaldı
Japonya'da geçen yıla göre % 1.8 düşmesi beklenen perakende satışların Ağustos ayında % 2.1 oranında azaldığı açıklandı. Satışlardaki düşüş Temmuz ayında % 0.2 oranında gerçekleşmişti. Ağustos ayında perakende satışlar bir önceki aya göre %1.1 azalarak, son üç ayın ilk düşüşünü kaydetti.

Fed/George: Fed faizi arttırmalı ancak süreç yavaş olmalı
 Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed'in faizi oranlarını yavaş ancak kesinlikle artırmasını istediğini söyledi. Bu arzusunun ABD'nin ekonomik büyümesinin frenlenmesini talep ettiği anlamına gelmediğini belirten George, Fed'in şu an faizleri yavaş bir şekilde arttırmasını kesinlikle istediğini, çok geride kalınmasını istemediğini ifade etti. George, faizin değiştirilmediği 20-21 Eylül'deki Fed toplantısında çeyrek puan faiz artırılması yönünde muhalefet etmişti.

Fed/Mester: Faiz artışı ertelenirse Fed'in getiri eğrisinin gerisinde kalması riski var
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD merkez bankasının ekonomide ilerleme bulunan bir ortamda faiz artışlarını ertelemesi gerektiğini vurguladı ve getiri eğrisinin gerisinde kalma riski bulunduğu uyarısı yaptı. Mester, "Statüko her zaman caziptir. Önümüzdeki her veriyi beklersek, kuşkusuz getiri eğrisinin gerisinde kalırız" dedi.

Draghi: Deutsche Bank'ın karşı karşıya bulunduğu sorunların suçlusu ECB değil
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankanın düşük faiz politikasının Deutsche Bank'ın karşı karşıya bulunduğu sorunların sorumlusu olmadığını söyledi. Alman bankalar birliğinin başkanı, Deutsche Bank ve Commerzbank'in mevcut sorunlarının kısmi sorumlusunun ECB'nin düşük faiz politikası olduğunu söylemişti. Bu sözleri yanıtlayan Draghi, "Bu görüşü paylaşmıyorum. Bir banka euro bölgesi için sistemik bir tehditi temsil ediyorsa bunun nedeni düşük faizler olamaz, başka nedenleri vardır" dedi. Alman hükümetinin Deutsche Bank'ı kurtarması gerekip gerekmediği sorulan Draghi, "tek tek bankalar hakkında yorum yapamam" dedi.

Çin Ticaret Bakanlığı: Çin ticareti üzerindeki aşağı yönlü baskılar büyüyor
Çin Ticaret Bakanlığı, Çin'in ticareti üzerindeki aşağı yönlü baskıların çeşitli istikrarsız faktörlerin etkisiyle büyüdüğünü bildirdi. Bakanlıktan Zhang Ji, istikrarsız sektörlerin neler olduğuna ilişkin bilgi vermedi.

Rosturizm: 'Mısır ve Türkiye'ye turist akışının eski düzeyine ulaşması zor
Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkan Yardımcısı Aleksey Konyuşkov, Türkiye ve Mısır'ın turizm merkezlerine giden Rus turist sayısının eski düzeyine ulaşmasının zor olduğunu bildirdi. Konyuşkov gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bunu yakın zamanda göreceğiz, her şey bize bağlı değil, fakat bu düzeye ulaşabileceklerini sanmıyorum. Mısır'a turların yenilenmesi Mısır hükümetinin garanti edeceği güvenlik önlemlerine bağlıdır" ifadesini kullandı.

Fed/Mester: Faiz oranlarını çok düşük tutmak gelecekte bir durgunluğa neden olabilir
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, gevşek para politikasından uzaklaşmak için ABD Merkez Bankası'nın başka bir adım atması gerektiğini aksi takdirde ekonomideki aşırı ısınmanın bir durgunluğa yol açabileceğini söyledi.  Mester, "Ertelemeye devam edersek, ilerleme kaydetsek bile enflasyon hedefimizde ve işgücü piyasamız daralmaya sıkışmaya edecek. Bu yüzden faiz artışını durgunluk riskini göze alarak hızla gerçekleştirmeyiz" dedi.

Almanya Maliye Bakanı, daha çok reform konusunda Draghi ile aynı görüşte olduğunu bildirdi
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Avrupa'nın daha çok ekonomik ivme, yatırım ve yapısal reformlara ihtiyacı olduğuna dair Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ile aynı fikirde olduklarını bildirdi. Schaeuble, Avrupa Merkez Bankası'nın düşük faiz oran politikasını uzun zamandır eleştiriyordu. Draghi Almanya'nın bankanın gevşek para politikasına ilişkin eleştirisini kabul etmeyerek 'sıfırın altında' faiz oranlarının bir zorunluluk olduğunu söyledi ve Berlin'den daha fazla harcama yaparak ağır sorumluluğu paylaşmasını istedi.

Günün Ajandası
11:00 – Türkiye – Yabancı Turist Sayısı (Yıllık) (Ağu) Önceki:36,70%
12:00 – Euro Bölgesi – Tüketici Güven Endeksi (Eyl) Beklenti:--8,0 Önceki:-8,5  
15:00 – Almanya – TÜFE (Yıllık) (Eyl) Beklenti:-0,6% Önceki:0,4%
15:00 – Almanya – TÜFE (Aylık) (Eyl) Beklenti:-0,0% Önceki:0,0%
15:30 – ABD – Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (çeyreklik) (2. Çeyrek) Beklenti:-1,3% Önceki:1,1%
15:30 – ABD – Toptan Eşya Stokları (Ağu) Beklenti:--62,60B Önceki:-58,78B      
15:30 – ABD – İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları Beklenti:-260K Önceki:252K
15:30 – ABD – Kişisel Tüketim (2. Çeyrek) Beklenti:-2,0% Önceki:2,0%  
17:00 – ABD – Bekleyen Konut Satışları (Aylık) (Ağu) Beklenti:-0,3% Önceki:1,3%          
*Japonya Merkez Bankası Kuroda konuşması gerçekleşecek.
*FED Başkanı Janet Yellen konuşması gerçekleşecek.
*FED Başkanları Harker, Lockhart,Powell ve Kashkari konuşacak.

29.09.2016

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç