Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik'in Vize Açıklamaları

Avrupa Birliği  Bakanı Ömer Çelik'in Vize Açıklamaları

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, Avrupa Birliği'nin (AB) vize serbestisi konusunda verdiği sözü tutmazsa Türkiye'nin de yürürlüğe koymadığı geri kabul anlaşmasını "gerekirse feshedeceğini" söyledi.

Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide, AB ile Türkiye arasında Mart'ta yapılan ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanmasını içeren göç anlaşmasının işleyişini değerlendiren Çelik, Türkiye'nin anlaşmanın öngördüğü yükümlülükleri yerine getirdiğini ifade etti."Ortada bir anlaşma varsa Türkiye sayesinde var. Ve ortada anlaşmanın işleyen bir tarafı varsa Türkiye'nin kurumlarının kapasitesi sayesinde var...(Anlaşma) işliyor, nereden anlıyoruz işlediğini? Ekim 2015'te bir günde 7,000 kişi geçiyordu. Bu sayılar şimdi 20-30'a düştü" diyen Çelik, "Ama burada işlemeyen bir şey varsa o da şudur: Birincisi hem gönüllü yerleştirme konusunda hem de yeniden yerleştirme konusunda AB hiç bir sözünü tutmamıştır. Anlaşmanın Türkiye'nin taahhütlerini yerine getirmesi bakımından aksayan hiç bir tarafı yok ama Avrupa tarafında her tarafı aksıyor" dedi.

Göç anlaşması Türkiye üzerinden Yunan adalarına giden göçmenlerin Türkiye'ye iade edilmesi karşılığında mülteciler için Türkiye'ye mali yardım yapılması ve Türk vatandaşları için vize serbestisi getirilmesi gibi unsurları içeriyordu.Türkiye ve AB tarafı en geç Ekim ayı içinde vize serbestisinin gerçekleştirilmesi için müzakereler yürütüyordu ancak Avrupa'nın vize serbestisi için gerekli kriterler çerçevesinde Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik talep etmesi sürecin tıkanmasına neden oldu. "Türkiye'nin Terörle Mücadele Yasası'nda bir değişikliğin şu aşamada önerilmesini bırakın, bunun psikolojik olarak bile dile getirilmemesi lazım. Yapılması gereken şey Terörle Mücadele Yasası konusunda Türkiye'ye destek vermektir" diyen Çelik, Ankara'nın bu konudaki sürecin AB yerine Avrupa Konseyi'ne delege edilmesi teklifine AB tarafının bakışının olumlu olduğunu ifade etti, "Ama ne şekilde bunu konumlandıracaklar henüz onunla ilgili bize bir geri dönüş olmadı" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:"Terörle Mücadele Yasası konusunda bir değişiklik yapamayacağımız, birsiyasi tercih değil, bir maddi gerçeklik. Buna rağmen bunu zorlamaya çalışmakvize serbestisinin önüne bunu engel koymaktır. Diyeceğiz ki, demek ki bize vizeserbestisi konusunda verdikleri sözleri tutmuyorlar. O zaman biz de geri kabul anlaşmasını yürürlüğe koymuyoruz zaten; gerekirse de feshederiz."

Vize serbestisinin Ekim ayında gerçekleşmesi yönünde bir beklenti olduğu hatırlatılan ve Türkiye'nin bu konuda AB tarafına bir son tarih verip vermediğisorulan Çelik, burada bir takvim söylemediklerini ama bunun "en kısa zamanda"gerçekleşmesi gerektiğini ifade ettiklerini hatırlattı. "Yani illa bunu böyle yaparız diye söylemiyorum, ama eğer bu yıl sonunakadar, Aralık sonuna kadar da gerçekleşmiyorsa zaten sürecin doğal ölümü gerçekleşmiştir bana göre... Ondan sonra oturup bir daha konuşulacak bir şeykalmamıştır" diyen Çelik, "Çünkü bu kadar zaman içinde gerçekleşmeyen bir şeybundan sonra da Türkiye açısındangerçekleşmeyecek demektir. Yani Aralık ayısonuna kadar vakit veriyoruz diye bir şey söylemiyorum, altını çiziyorum, doğal ölüm gerçekleşmiş olur."

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç