AB-Kanada Ticaret Anlaşmasında Belirsizlik...

AB-Kanada Ticaret Anlaşmasında Belirsizlik...

Avrupa Birliği (AB) ve Kanada arasında yapılması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması’nın belirsizliği sürüyor.

Belçika’nın federal ve bölgesel yönetimlerinin temsilcileri bugün AB ile Kanada arasında yapılması öngörülen serbest ticaret anlaşmasını görüşmek üzere tekrar bir araya geldi.AB ile Kanada arasında Perşembe günü Brüksel’de imzalanması planlanmış olan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması’na (CETA) Valonya’nın öncülüğünü yaptığı, Brüksel Başkent Bölgesi ve Belçika’daki Fransızca konuşan toplumun onay vermemesi nedeniyle Belçika Federal hükümeti imzalama yetkisi alamamıştı. Belçika yönetiminin temsilcileri dün de 6 saatlik bir görüşme sonrasında konuyla ilgili bir uzlaşı sağlayamamıştı. Bugün, CETA’nın onaylanmasına yönelik bir uzlaşı sağlamak umuduyla yürütülen çalışmalar devam edecek. Uzlaşı sağlanamaması halinde, Belçika’nın 3,5 milyon nüfuslu Valonya Bölgesi, Avrupa Birliği (AB) ile Kanada arasında yaklaşık 7 yıl boyunca müzakere edilen Serbest Ticaret Anlaşmasını engelleyecek. AB’de serbest ticaret anlaşmalarının yürürlüğe girmesi için 28 ülkenin onayı gerekiyor. 

Valonya Neden Karşı

Nüfusu 3,5 milyon olan Belçika’nın Valonya Bölgesi, AB’nin Kanada’yla imzalamayı planladığı ticaret anlaşmasına tarım ve hayvancılık ürünleri pazarına ve ihracatına zarar vereceği kaygısı ile karşı çıkıyor. Valonya'nın CETA kapsamında devletler ile yabancı yatırımcılar arasında çatışmaların çözümü için kurulması öngörülen bağımsız mahkeme sitemi hakkında da çekinceleri bulunuyor. Bu sistemin, çok uluslu şirketlerin çıkarlarını kollayacağından kaygı duyuyor. Tarım ekonomisinin hakim olduğu Valonya’da Kanada’dan et ithalatı yapılmasından çekince duyuyor. Valonlar ayrıca, işsizlik oranının bu tür ticaret anlaşmalarıyla daha da artmasından çekiniyor.

Anlaşmanın Sağlanamaması Durumundaki Tablo

AB’nin bu ticari anlaşmayı Kanada gibi bir ülke ile bile yapamamış olması, referandumla Birlik’ten ayrılma kararı alan İngiltere’nin ayrılık süreci sonrasında AB’yle nasıl bir ticari anlaşma sağlayacağı konusunda soru işaretleri ortaya çıkarıyor. AB, ABD ve Japonya ile de benzer ticaret anlaşmaları yapmayı planlıyor. Kanada ile yapılan anlaşma üzerinde uzlaşı sağlayamayan AB’nin bu daha geniş ölçekli ve daha ihtilaflı olan ticari anlaşmaları onaylamakta da çok güçlükler çekeceği anlamını taşıyor. Bu nedenle CETA'nın imzalanamaması AB’nin ciddi kredibilite kaybetmesine neden olacağı düşünülüyor.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç