pariteicons_f18.png

Petrol neden düşüyor?

Petrol neden düşüyor?

BRENT petrol 51.50 dolar dolar altına gerilemesiyle birlikte aşağı yönlü senaryolarda izlediğimiz 50.10 dolar desteğinin de altına geriledi ve az önce 49.85 dolarları test etti.

Peki petrolde rüzgarın tersine dönmesinde neler etkili oldu?

Son gelişmelerden öne çıkan noktalar şu şekilde:

1-Suudilerin olumlu duruşuna rağmen Kasım’da anlaşma için piyasanın inancı sarsıldı.  Irak Petrol Bakanı Al-Luaibi, Irak'ın üretim kısıntısından muaf tutulması gerektiğini ifade etmişti. Birçok üretici anlaşmadan muaf tutulmak istiyor ve yük büyük ölçüde Suudilere bırakılıyor. Bu da bir noktada Suudilerin de geri adım atma olasılığını artırıyor. Hatırlanacağı üzere son raporlarımızın neredeyse tamamında Viyana toplantısı öncesi üreticilerin elini güçlendirme amaçlı piyasaya sürdükleri arzı artırma eğilimine dikkat çekmekteydik: http://ikon.news/haber/detay/862938

Gelinen noktada da Rusya ile Suudiler anlaşsa bile OPEC dışı diğer üreticilerin üretimlerini artırmaya devam edebileceği endişeleri öne çıkıyor. Bu görüşün IEA Başkanı Fatih Birol tarafından dile getirilmesi etki alanını genişletmekte.

Kaldı ki Baker Hughes verilerine göre haftalardır petrol kuyusu sayılarında yaşanan artış yükselen fiyatların üreticileri arz artırmaya teşvik edici durumunun ne kadar gerçekçi olduğunun bir göstergesi.

2-Rusya’nın duruşu da uzlaşmacı olmaktan uzaklaşıyor

Diğer taraftan Rusya’da da zıt görüşler paylaşılıyor:

Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov, OPEC’te üretimi dondurma veya kısma anlaşmasının Rusya’nın zararına olacağını belirtirken Rusya OPEC Temsilcisi Voronkov da üretimi kısmanın kendileri için bir seçenek olmayacağını ancak mevcut seviyelerde dondurmayı değerlendirebileceklerini beyan etti. Daha önce Rus Enerji Bakanı Novak, bu noktadaki soruları yanıtsız bırakmıştı. Bunlarla birlikte Rusya tarafındaki beklentiler de bozuldu.

3-Venezuela açıklaması

Düşük petrol fiyatları nedeniyle ekonomisi zor durumda olan ülkelerin başında Venezuela geliyor ki anlaşmayı en çok isteyen taraf. Ülkenin petrol bakanı üretimin dondurulmasının en az 6 ay süreceğini belirtti, bu da en iyimser senaryoda anlaşmada bile arza müdahalenin zorluğunu ortaya koyuyor.

4-Stoklar yeniden artıyor

Son iki haftada ABD’de açıklanan stok verileri düşüşe işaret etmişti: http://ikon.news/analiz/detay/862858

Dün açıklanan API stok verisi ise 1.7 milyon varil olan artış beklentilerinin üzerinde 4.8 milyon varil artışa işaret etti. Bugün EIA haftalık stok rakamlarını açıklayacak. Artışın EIA verisinde de gözlenmesi aşağı yönlü baskıyı artırabilir tersi senaryoda düşüş eğilimi denge arayışına girebilir. Cushing tedarik üssünün raporlaması ve benzin talebindeki gelişmeler de önemli olacak.

Gelecek günlerde de petrolde üreticilerin açıklamalarına hassasiyet sürecektir. Bu hafta ayrıca 28-29 Ekim'de Kasım Viyana toplantısı öncesi OPEC’in kartel dışı üreticilerin de davet edildiği teknik toplantısı izlenecek.

Teknik seviyeler

Teknik açıdan 50.30-50.55 ara dirençleriyle 50.90 önem arz ediyor. Yeniden 50.90 üzerine yerleşme sağlanamaması durumunda aşağı yönlü baskı devam edebilir.

Bu noktada 49.50 ardından kademeli olarak 49.00-48.50 ve ardından 100 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 48.00 seviyeleri izlenebilir. 100 günlük üssel ortalama bölgesi aşağı yönlü sapmalara karşın Ağustos ayından bu yana korunmakta olup Eylül’deki düşüşün karşılandığı seviyelere işaret etmiştir.

Saatlik grafiklerde MACD, RSI göstergeleri negatif konumda olmakla birlikte günlük grafiklerde göstergelerde yaşanan zayıflama eğilimi dikkat çekmektedir.

Piyasa Fiyatı: 49.94
Destekler: 49.90-49.00-48.50
Dirençler: 50.00-50.30-50.55

 

 

 

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç