Ve Tarım Dışı istihdam Sahnede...

Ve Tarım Dışı istihdam Sahnede...

FED'in 2016 Aralık ayındaki toplantısında faizleri artırmasını takiben açıklanan ilk Tarım DIşı İstihdam verisi olması bugünkü veriye ayrı bir önem kazandırıyordu. Bunun yanında ABD Başkanı Trump'ın göreve gelmeden önce bazı şirketlerde yurtiçi istihdam konusunda gösterdiği tehditvari yaklaşımını şirketler üzerindeki etkilerini de gözlemlemek açısından veri takip edildi.

Verileri ve alt istihdam değerlerini sıralarsak:
Tarım Dışı İstihdam: Açıklanan: 156K  Beklenti: 178K
İşsizlik Oranı (Ara): Açıklanan: 4,7%  Beklenti: 4,7%
Katılım Oranı: Açıklanan: 62,7%
Özel Tarım Dışı Bordrolar: 144K  Beklenti: 170K
Ortalama Saatlik Kazançlar (Aylık): Açıklanan: 0,4%  Beklenti: 0,3%
Ortalama Haftalık Çalışma Saati: Açıklanan: 34,3   Beklenti: 34,4

Veriler incelendiğinde dün açıklanan özel sektör istihdamı verilerine yakın bir görünüm ortaya çıktığı görülüyor. Her ne kadar istihdam artışı beklentileri karşılamasa da bir önceki verinin 178bin'den 204bin'e yukarı revize edilmesi tablonun rengini değiştiriyor. Bunun yanında ortalama saatlik kazançlardaki artış, önceki verideki düşüşün tek seferlik bir kayıp olabileceği izlenimini güçlendirmiş oldu. Beklentilere paralel gelen işsizliğin yanında katılım oranının bir önceki döneme göre artış göstermesi de istihdam piyasasındaki verimi yansıtır nitelikte. İşsizlikteki artış da daha fazla insanın iş gücüne katılmasından kaynaklanıyor. Sektörel bazda sağlık sektörünün istihdamdaki artışa öncülük ettiği görülürken, sektörel dağılımın dengeli tanımlanabilecek düzeyde oluşu sağlıklı bir ekonomiye işaret ediyor. Siyasi ve ekonomik açıdan belirsizlik bulutlarının dolaştığı bu dönemde istihdam verileri ve alt kırılımları nispeten olumlu bir izlenim veriyor.

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç