TCMB'nin Rezerv Sorunsalı

TCMB'nin Rezerv Sorunsalı

Meksika pesosunun geçtiğimiz hafta değer kaybetmeye başlamasının ardından Meksika Merkez Bankası Asya, Avrupa ve ABD piyasalarında 1 milyar dolardan fazla satış yaptı. Fakat benzer bir durumla karşı karşıya olan Türkiye'nin lirayı istikrara kavuşturabilmesi için benzer lükse sahip bulunmuyor. 

    Türk lirasının dolar karşısında yeni rekor seviyelere düşerek 2017 yılının en kötü büyük gelişen ülke para birimi olmasının ardından analistler Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırımının tek seçenek olduğunu söylüyor fakat hükümet ekonomik büyümeye zarar verecek bu adıma güçlü bir şekilde karşı çıkıyor. 

    Türkiye'nin döviz rezervlerine bakıldığında yüzeyde sağlıklı bir resim görünüyor. TCMB verilerine göre bankanın 2016 yılı sonunda 106 milyar dolarlık döviz rezervi bulunuyordu. Fakat bunun 14 milyar doları altın olmakla beraber, ayrıntılara bakıldığında ve özellikle önümüzdeki aylarda ödenmesi gereken dış borçlar göz önüne alındığında daha az memnuniyet verici bir görüntü ortaya çıkıyor. 

    Reuters’ta yer alan haber analizine göre TCMB’nin kullanılabilir döviz rezervi 35 milyar dolara yakın ve rezervin çoğu ticari bankaların merkez bankasında tuttukları miktardan oluşuyor. Yapılan hesaplamalara göre Türkiye'nin 421 milyar dolar dış borcu bulunuyor ve bunların 107.3 milyar doları önümüzdeki yılın borçları. Türkiye'nin önümüzdeki yıl ödeyeceği borç miktarı toplam rezervlere yakın bir rakama işaret etse de kullanılabilir rezervlerin üç katı. Buna bakıldığında Türkiye'nin rezerv yeterliliği Mısır ve Ukrayna gibi ülkelerin yeterliliğinin altında.  Bu durum hem TCMB hem de ülke ekonomisi açısından risk yaratıyor. Zira rezervlerin erimesi piyasadaki endişenin artmasına neden olabilir.       

 Kaynak: Reuters

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç