Yüzde 4 Büyüme Trump İçin Hayal...

Yüzde 4 Büyüme Trump İçin Hayal...

Obama yönetiminin görevi Donald Trump’a devretmesinin ardından, ABD ekonomisinde en büyük soru, yeni başkanın 11 yıldır yüzde 3 seviyesine ulaşamayan büyüme oranına nasıl etki edeceği. Cuma günü açıklanacak olan büyüme verisinde beklentiler 4. Çeyrek bazında yüzde 2,3 iken yıllık bazda yüzde 2 seviyesinde. Tarihsel veriler göz önüne alındığında yıllık yüzde 3,3 büyüyen ABD’de 2005’den bu yana yüzde 3 seviyesinin aşılamaması, Barack Obama’yı modern zamanlarda bu hedefe ulaşamayan ilk başkan yapmıştı.


Peki Donald Trump?

Yeni başkan Trump ve danışmanlarının vaatleri ise yüzde 3 bariyerini kırarak büyümeyi yüzde 4 sınırına çekmek. Başkanlık konuşmasında da altını çizdiği üzere Trump’ın bu hedefe inancı tam. Fakat bu noktada hedeflere ve gerçeklere tarafsız bir açıdan bakmak daha sağlıklı olabilir.

Trump’ın önündeki en büyük engel yatırım iştahsızlığı. 2008 krizinin ardından finansal sisteme ve iş dünyasına duyulan güvenin yerle bir olması ABD ekonomisinin yatırımcılar açısından daha az çekici bulunmasına sebep olmuştu. Öte yandan FED Başkanı Yellen 8 yıllık iyileşme periyodunun ardından ABD ekonomisi zor günleri atlatmış gibi görünse de, Trump yönetimi yatırımcıları ülkeye çekmek için ciddi bir çaba sarf etmeli.

Cuma günü açıklanacak bir diğer önemli veri ise dayanıklı tüketim malları siparişleri. Büyümeye dayanak olarak gösterilen bu veriler yıllardır beklenen seviyeye gelmese de, piyasaların 2016’nın son ayına dair beklentisi olumlu yönde.
ABD ekonomisine dair ilginç gözlemlerden biri ise çalışan verimliliği üzerine. 2011 yılından bu yana 14.5 milyon iş fırsatı yaratan özel sektörün, işçilerin ve çalışanların verimliliğini arttırmak adına yaptığı çalışmalar oldukça sınırlı. FED Başkanı Yellen geçen hafta yaptığı konuşmada bu tarz yatırımların yıl içinde mütevazı bir biçimde güçlendiğini söylese de bu durum ABD büyümesinin önündeki engellerden biri olmaya devam ediyor.

Bir diğer sorun ise Trump’ın vergi politikalarının etkisini kolayca gösterip gösteremeyeceği. Şirketleri ABD’de yatırım yapmamaları durumunda yüksek gümrük vergisi ile tehdit eden Trump, bu tarz yatırımların uzun soluklu planlar olduğunu göz ardı ediyor gibi görünüyor. Nitekim General Motors’u eleştiren tweet’inin ardından GM Ceo’su Marry Barra’dan gelen cevap bu gibi kararların 2-3 yıl öncesinden alındığını belirtmişti.

Bu gibi durumlar göz önüne alındığında ABD ekonomisini harekete geçirecek bir diğer oluşum küçük işletmeler. Anketlere göre, Obama yönetimi süresince yatırım noktasında tereddütlü bir tutum sergileyen küçük işletmeler, Trump yönetimi ile beraber yatırımlarını hızlandırmaya hazırlanıyor.

Fakat küçük işletmelerin olası hamlesinin büyümeyi yüzde 4 bandına çekip çekemeyeceği şüpheli. Vergi düzenlemeleri ve finansal regülasyonların hayata geçme süresi bu noktada bir diğer önemli unsur.
FED’in bu sene için büyüme tahimini yüzde 2,1 iken ABD’nin en değerli ekonomistlerinin beklentisi yüzde 2,3 seviyelerinde. Bir diğer ankete göre ise beklenen oran yüzde 3. Beklentilerin karşılanıp karşılanamayacağı sorusu ise 2017 yılına dair ABD bahislerini şekillendiriyor.

Trump’ın selefi Obama’ya kıyasla daha olumlu bir ekonomiyi devraldığı kesin. Yüzde 5’in altına düşen işsizlik seviyesi, yükselen maaşlar ve 2000’lerden bu yana ilk defa artan tüketici güveni, Trump yönetiminin büyümeyi hızlandıracağına dair beklentilerin temel odağı. Öte yandan düşük çalışan verimliliği ve ivmesi azalan nüfus artışı, büyümenin önündeki engeller. Trump yönetiminin yeni dönemde başarısı veya başarısızlığı piyasaların yakın takibinde olmaya devam edecek.

Kaynak: Marketwatch

 

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç