Anayasa Değişikliği Teklifi Kabul Edildi, Gündem Referandum ve TCMB Kararı...

Anayasa Değişikliği Teklifi Kabul Edildi, Gündem Referandum ve TCMB Kararı...

ABD'de Donald Trump Dönemi Resmen Başladı...

8 Kasım 2016 seçimlerinde ABD başkanlığına seçilen Donald Trump, geçtiğimiz cuma günü görevi resmen devraldı. Konuşmasına Obama'ya teşekkür ederek başlasa da, her zamanki uslübunu değiştirmedi ve ABD için zulmün son bulduğunu belirtti. Beklentilere paralel olarak, daha içe dönük, ulusalcı, "koruyucu" ve sınır güvenliği vurgusuyla dolu; "güçlü ABD" betimlemesini yineledi. Trump'ın konuşması esnasında piyasalarda sert kırılma yaşanmamışsa olsa da ABD Doları bir miktar değer kaybetti ve ABD tahvillerine bir miktar alım geldi.
Yeni ABD Başkanı'na ilk resmi ziyaretin, gelecek pazar İngiltere Başbakanı Theresa May tarafından yapılacağı duyuruldu. İkilinin Brexit sonrasındaki ticaret anlaşmaları ve NATO'yu tartışması bekleniyor.

OPEC/OPEC Dışı İzleme Komitesi: "Piyasa yeniden dengeleniyor."

22 Ocak 2017 tarihinde OPEC/OPEC Dışı ülkelerin izleme komitesi, Viyana'da son durumu değerlendirmek üzere toplandı. Ilımlı bir havada geçtiği belirtilen toplantıda ilk açıklamayı günün erken saatlerinde Suudi Enerji Bakanı yaptı. Suudi Bakan, heyecanlı ve pozitif olduğunu vurgulayarak piyasaların yeniden denge içerisinde gireceğini belirtti. Üretim kısıntılarının bu ay başlamasını oldukça olumlu karşıladını açıkladı. OPEC dışı ülkelerinde bu kesintiye ayak uydurdukları belirtildi.
İzleme komitesinin 17 Mart tarihinde Kuveyt'de tekrar toplanacağı duyuruldu.

Asya Borsaları Yeni Haftayı Nasıl Karşıladı?


Yeni haftanın ilk işlem gününde Asya borsaları karışık seyrediyor. Trump'ın konuşmasının ardından güvenli liman sayılan Altın, Japon Yeni ve İsviçre Frangı'na alım gelmişti. Bu gece Japon Yeni'ne gelen alımlar da Nikkei borsasında negatif bir görünümün oluşmasına sebep oldu. Bununla birlikte Çin Merkez Bankası'nın piyasayı desteklemek amacıyla yaptığı bir takım hamleler, Çin borsası Shanghai Endeksi'ni destekledi. Raporu yazdığımız sırada Nikkei %1.06 ve Hang Seng %0.07 oranında değer kaybederken; Shanghai Endeksi ise %0.34 oranında pozitif seyrediyordu.

Anayasa Değişikliği Teklifi Kabul Edildi, Referanduma Gidiliyor...

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda Ocak başında başlayan yeni anayasa görüşmeleri, her iki tur ve en son bütüne ilişkin nihai oylamada 330'dan fazla oy aldı ve kabul edildi. Yeni anayasa maddelerinin Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanmasından sonra referandum aracılığı ile halka sorulacak. Bu süreçte Anayasa komisyonundan geçen 18 madde de genel kurulda kabul edildi. Maddeler en fazla 345, en düşük 339 oy ile kabul edildiler. Cumhurbaşkanı 15 günlük yasal süre içerisinde genel kuruldan geçen maddeleri onayladıktan ve Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra 60 gün içerisinde referanduma gidilecek.
Bununla birlikte CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı'nın teklifi kabul etmesi halinde meclisteki anayasa değişikliği görüşmeleri ve oylamaları sırasında yaşananları Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını belirtti.

Türkiye Ekonomisi 24 ve 27 Ocak Tarihlerini Bekliyor...

Uluslararası piyasalar Donald Trump'ın görevi devralmasına yoğunlaşmışken, yeni haftada Türkiye için iki kritik tarih bulunuyor. İlk olarak 24 Ocak tarihinde TCMB'nın Para Politikası Kurulu toplanacak ve kararlarını açıklayacak. 10 Ocak tarihinden itibaren üç kritik (geçici) hamle ile ağırlıklı ortalama fon maliyetini %8.31'den %9.12 seviyesine çıkaran TCMB'nin, bu durumun sürdürülebilirliği ve TL kurlarının stabil hale gelmesi için gerekli adımları atması bekleniyor. İkinci olarak da 27 Ocak tarihinde Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'den not kararı beklenecek. Hali hazırda Türkiye'nin kredi notu BBB- ve görünüm ise "Negatif". Fitch 27 Ocak gecesi Türkiye ile beraber, Hırvatistan, Danimarka ve İspanya'yı da açıklayacak.

Veri Ajandası:
*10:00 | Türkiye - Tüketici Güven Endeksi: ? (Önceki: 63.4)
*16:30 | Kanada - Toptan Satışlar : ? (Beklenti: %0.5 ; Önceki: %1.1)
*18:00 | Euro Bölgesi - Tüketici Güven Endeksi: ? (Beklenti: -4.8 ; Önceki: -5.1)


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç