Milyar Dolarlık Uzay Rekabeti...

Milyar Dolarlık Uzay Rekabeti...

Son zamanlarda sıkça Elon Musk'ın uzay araştırmaları üzerine çalışan Space X adlı şirketinin haberlerine rastlıyoruz. Musk'ın popülaritesi, uzaya gönderdiği kargosu ve Mars'a düzenleyeceği tur haberlerinin gölgesinde kalan önemli bir gelişme var aslında: Körfez ülkelerinin artan uzay yatırımları.

 

Bloomberg'e konuşan Navitas Resources şirketinin enerji analisti Tom James, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi Ortadoğulu ülkelerin özel uzay mülkiyet girişimine yatırım yaptıklarını söyleyerek, bu ülkelerin geliştirdiği uzay programlarına dikkat çekti. James, bunun petrol temelli ekonomiden bilgi ekonomisine geçiş olduğunu ifade ederken, önemli bir ayrıntının da altını çizdi: "Uzayın yeni petrolü 'Su'. Körfez ülkeleri de uzay madenciliğinde 'su arama' üzerine yoğunlaşıyorlar".

 

 

 

Goldman Sachs analistlerinden Noah Poponak’ın 4 Nisan 2017 tarihli raporunda keşif uydularının on milyonlarca dolara mal edildiği ve asteroit madenciliğini yürütecek bir uzay gemisinin ise 2,6 milyar dolar maliyete sahip olduğu belirtiliyor. Uzayda işlem gören platinyum gibi emtiaların dünyaya getirilmesinin ekonomik bir süreci tetikleyeceği konusunda ise analistler hem fikir.

 

Uzay madenciliğinin ekonomik değer kazanmasının önünde uzun bir yol olduğunu belirten Poponak, su ve platinyum gibi metaller açısından zengin asteroitlerin teknolojik ve ekonomik açıdan sarsıcı etki yaratabileceğinin de altını çiziyor. Goldman Sachs’ın MIT ile yürüttüğü bir çalışmaya göre tek bir asteroit Dünya’dan 175 kat daha fazala platinyum içeriyor. Bu miktarda bir platinyumun piyasa değerinin 25 ila 50 milyar dolar arasında değiştiği tahmin ediliyor.

 

Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan hali hazırda kendi uzay programları üzerinde çalışıyor. Suudiler 2015 yılında Rusya ile bu konuda bir işbirliği anlaşmasına imza attılar bile. Abu Dhabi ise ünlü yatırımcı Richard Branson’ın uzay turizm şirketi Virgin Galactic’in yatırımcılarından. Bunun yanı sıra Navitas Resources şirketinin enerji analisti Tom James, Körfez ülkelerinin ilginç bir avantajına dikkat çekiyor: “Ekvatora yakın olan ülkeler aynı zamanda dünyanın dönüş hızının en fazla olduğu bölgede yer alıyor. Bu, uzay gemilerinin atmosferden çıkmak için daha az yakıta ihtiyaç duyması anlamına geliyor.” Körfez ülkelerinin bu avantajı nasıl değerlendireceğini ise zaman gösterecek. Tıpkı uzay ekonomisini kimin domine edeceğini göstereceği gibi...

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç