Trump'ın Halayı Bozan Adımı...

Trump'ın Halayı Bozan Adımı...

ABD Başkanı Donald Trump'ın, ülkesinin stratejik petrol rezervlerinin yarısını satma planı, OPEC'in fiyatları desteklemek için üretimi kısma kararına ters düştüğü için petrol piyasasında şaşkınlık yarattı.

 

Beyaz Saray'ın dün açıkladığı bütçe tasarısında, ABD'nin Stratejik Petrol Rezervi'nden (SPR) 2018 Ekim ayından itibaren yapılacak satışlarla 16.5 milyar dolar gelir sağlanması öngörülüyor. SPR elinde 688 milyon varillik bir rezerv tutuyor. Dünyanın en büyük rezervi olan bu miktarın yarısından fazlasının 10 yıl içinde satılması günlük 95,000 varil petrole ya da ABD'nin yıllık üretiminin yüzde 1'ine tekabül ediyor.

 

Rezerv petrol, Louisiana ve Texas eyaletlerinde sıkı korumalı yeraltı mağaralarında saklanıyor.

 

Rezervlerle ilgili bütçe önerisi, Trump'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) fiili başkanı olan Suudi Arabistan'a yaptığı resmi ziyaretin ertesi günü açıklandı.

 

Son beş yılda petrol üretimi yüzde 49 artan ABD, SPR ham petrolünü rahatlıkla satabilecek durumda. Ancak bu adım OPEC'in bu yıl ve muhtemelen 2018'de de kendi üretimini kısarak global petrol piyasalarında fiyatı yükseltme çabalarına zarar verebilir.

 

Reuters Global Markets Forum'dan analist Anas Alhajji, "Bu (adım) OPEC'in piyasaya istikrar getirme çabalarını zorlaştıracak" dedi. Ancak bütçe konusunda son kararı verme yetkisi Kongre'de ve yasama organının geçmişte Beyaz Saray'ın bütçe önerilerinden pek çoğunu reddettiği biliniyor.

 

Bütçe önerisinde ayrıca ABD'nin koruma altındaki en büyük yaban yaşamı koruma bölgesi olan Kuzey Kutup Ulusal Yaban Yaşamı Rezervi'nde de petrol arama izni verilmesi öngörülüyor. Beyaz Saray'ın tasarısı, Alaska'nın kuzeydoğusunda bulunan ve zengin petrol rezervleri bulunduğu sanılan bu bölgenin petrol arama faaliyetlerine açılmasından 1.8 milyar dolar kaynak sağlanmasını öngörüyor. 

 

Kaynak: Reuters

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç