Canikli'den Yeni Kaynak Çağrısı...

Canikli'den Yeni Kaynak Çağrısı...

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ekonomide en önemli konulardan birinin yeni kaynak yaratılması olduğunu belirterek, yeni kaynak yaratmak için de finansman maliyetinin düşürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Finansal Kurumlar Birliği'nin olağan genel kurulunda konuşan Canikli, finansman sağlayan organizasyon sayısının artması ve araçların çeşitlenmesinin normalde finansman maliyetini düşürmesinin beklendiğini belirterek "... Ama bu maalesef istediğimiz seviyede değil. Ekonominin ihtiyacı olan, bizim esas istediğimiz husus gerçekleşmedi. Burada durup düşünmemiz gerekiyor. Bu sağlanamıyorsa demek ki bir yerde bir sıkıntı var" dedi.

 

Canikli, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin finansmanda maliyet sorunu olduğunu, bu sorunun 2002'den sonra ciddi anlamda azaldığını ama finansman maliyetinde istenen düşüşün sağlanamadığını belirtti. Türkiye'nin özellikle tasarruf açığı ve kaynak yetersizliği nedeniyle sürekli olarak içeriden ve dışarıdan yeni kaynak sağlaması gerektiğini belirterek, tasarruf açığının cari açığın nedeni değil sonucu olduğunu kaydeden Canikli, şöyle devam etti: "Banka dışı finansman kuruluşları da bankacılık sisteminin gölgesinden kurtulamıyor. Onlardan arta kalanlarla yetinmek gibi ve aşağı yukarı aynı modeli kullanmak suretiyle hayatlarını devam ettirmek gibi bir yöntem izleniyor. Özgün olmalı."

 

Canikli, "Bankacılık sistemine kendinizi alternatif olarak görmeniz gerekiyor. Ama eğer zihniniz bankacılığın yanında, gölgesinde devam ederse, onlardan kalanları da biz toplayalım gibi bir yaklaşım olursa kesinlikle gelişme olmaz" diye konuştu. Öte yandan kıdem tazminatı konusunu kısa bir zaman diliminde hayata geçireceklerini belirten Canikli, süper teşvik modelinin altyapısını oluşturduklarını ve uygulamaya geçeceklerini söyledi.

 

Toplantıda konuşan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de, Mart 2017 itibarıyla sektörde 26'sı finansal kiralama şirketi, 61'i faktoring şirketi ve 14'ü finansman şirketi olmak üzere toplam 101 şirketin faaliyet gösterdiğini belirterek şunları söyledi: "... Önemli mesafeler kaydedilmekle birlikte, bu üç sektörün büyüklüğü istenilen potansiyelinin altındadır. Nitekim, BDDK denetim ve gözetimi altındaki kuruluşlar içindeki finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin payı, Aralık 2016 itibarıyla yüzde 4'tür." Finansal kiralama, faktoring ve tüketici finansman şirketlerinin konsolide olarak 2016 yılında aktif büyüklüğü 114 milyar TL'nin üzerinde, işlem hacmi ise 164 milyar lira seviyesinde bulunuyor.

 

Kaynak: Reuters

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç