Tusk'tan Rusya Yaptırımlarına Destek...

Tusk'tan Rusya Yaptırımlarına Destek...

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, G7 liderlerinden Ukrayna nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulama politikasından vazgeçmemelerini istedi. Tusk'un bu mesajı, Ukrayna konusunda Rusya'ya karşı Washington'un bir tavır belirlemediğini söyleyen üst düzeyli Amerikalı yetkili ile ters düşüyor. Avrupa Birliği'nin 28 üyesi ve ABD Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı Ukrayna'dan alarak ilhak etmesi ve doğudaki ayrılıkçı silahlı grupları desteklemesi nedeniyle bu ülkeye yaptırım uygulamaya başlamışlardı. Ancak Trump'ın Moskova ile daha yakın ilişkiler kurma vaatleri AB'nin Ukrayna politikasını birlik ve dayanışma içinde uygulama kararlılığını zora sokuyor.

 

Tusk bugün AB, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada'nın liderlerini bir araya getiren G7 toplantısından önce yaptığı konuşmada, "Bu soruna çözüm ancak Minsk anlaşmasının uygulanmasıyla mümkün olabilir" dedi. "Japonya'da 2016'da yaptığımız son G7 toplantısından bu yana yaptırım politikamızı değiştirmemizi gerektirecek hiçbir şey olmadı. Dolayısıyla diğer G7 liderlerinden bu politikamızı teyit etmelerini isteyeceğim." Beyaz Saray ekonomik danışmanı Gary Cohn Salı günü yaptığı açıklamada, 2015'te Minsk'te imzalanan ateşkes anlaşması uygulamaya girene kadar yaptırımların devamını isteyen Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'la ters görüş belirtmişti.

 

Cohn, "Başkan (Trump) bu konuyu inceliyor. Şu anda herhangi bir pozisyonumuz yok" demişti. Tusk, Trump ile Rusya konusunda ortak bir zemin bulacaklarına inandığını söyledi. "Benim izlenimim şu ki, Ukrayna sorunu konusunda Başkan Trump'la aşağı yukarı aynı çizgideyiz... Tabii Rusya Devlet Başkanı (Vladimir) Putin'in planları ve niyetleri derseniz ben orada daha az iyimserim" dedi. Rus yanlısı isyancılarla Ukrayna hükümet güçleri arasında 2014 Nisan ayında başlayan çatışmalarda 100,000 kişi öldü. Ukrayna konusundaki diplomatik restleşme Putin ile Batılı ülkeler arasındaki ilişkileri Soğuk Savaş dönemindeki gerilimli düzeye düşürdü.

 

Kaynak: Reuters

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç