Almanya'da Trump Korkusu

Almanya'da Trump Korkusu

Almanya'nın BDI sanayi kuruluşu, ülke ekonomisinin ABD'nin ticaret politikası ve Çin'e aşırı müdahalesinden zarar görebileceğini açıkladı ve Almanya'nın bu yıl büyüme oranını yüzde 1.5 olarak tahmin etti. Ekonomistler reformları sürdürmesi, dijitalizasyona, ar-ge'ye, altyapı ve eğitime yatırımı artırarak ihracata daha az bağımlı olacak yeni bir ekonomik döngü yaratması için hükümete baskı yapıyorlar.

    BDI Başkanı Dieter Krempf dün yaptığı açıklamada, "Ulusal  ekonomimizi özellikle tehdit eden siyasi belirsizlikler karşısında, gelecekte büyümenin çok kesin olduğunu söyleyemeyiz" dedi.

    "Bunun anahtarı, yollara, enerji ve dijital şebekelere ve aynı zamanda eğitime yapılacak proaktif devlet yatırımlarıdır." BDI 2016 için yüzde 1.9 büyüme, ihracatta bu yıl yüzde 2-3 artma ve işgücüne 500,00'e kadar yeni çalışanın katılacağı yolundaki tahminlerini de açıkladı.

    Alman federal istatistik bürosu 2016 büyüme rakamlarını yarın açıklayacak. Hükümet, ekonominin son beş yılın en güçlü büyümesi olan yüzde 1.8 oranında bir büyüme bekliyor.

    Alman ihracatçıları, sektörlerinin ekonominin temel direği olmasına rağmen,  ABD'de başkanlığa gelecek olan Donald Trump'ın uygulayacağı korumacı politikalardan zarar göreceğinden korkuyorlar.

    Kempf,  ABD'nin izole edilmesi ve serbest ticarete sınırlama getirilmesi gibi uygulamalardan kaçınılması gerektiğini söyledi. "Böyle bir şey tüm küresel ekonomiye ve özellikle ihracat odaklı Alman ekonomisine zarar verir" diyen Kempf, Çin ekonomisine yapılacak devlet düzeyinde müdahalelerin de bu ülkede iş yapan Alman şirketlerini zorlayacağını belirtti. 

Kaynak: Reuters

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç