Euro'nun Ömrü...

Euro'nun Ömrü...

Fransa'da cumhrubaşkanı adaylarından Emmanuel Macron, eğer Fransa ve Almanya desteklemezlerse, gelecek 10 yılda tek para birimi euronun ortadan kalkabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı François Hollande yönetiminde ekonomi bakanı olan Macron, geçen yıl istifa ederek kendi siyasi hareketini başlatmış ve bu yıl yapılacak seçimlerde bağımsız adaylığını ilan etmişti.

 

Macron dün Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Gerçek şu ki, euronun eksik kaldığını ve büyük çaplı reformlar geçirmedikçe ayakta kalamayacağını hepimiz, topluca kabul etmeliyiz" dedi. Konuşmasını İngilizce yapan Macron, "Euro kendi kuralları içinde dolara karşı Avrupa'ya tam bir uluslararası egemenlik getirmemiştir. Avrupa'daki farklı üye devletler arasında doğal bir buluşma yaratamamıştır" dedi.

 

Merkez eğilimli bir politikacı olan Macron, Fransa'nın büyümesini canlandırmak için istihdam piyasasında reform yapmak ve eğitim sitemini baştan ele almak zorunda olduğunu. Almanya'nın ise euro bölgesinde kemer sıkma politikalarından çok, artırılan yatırımın büyümeyi destekleyebileceğini kabul etmesi gerektiğini söyledi. "Ancak euronun işlevsizliği Almanya'nın işine yarıyor" diyen Macron, Almanya ile Fransa arasındaki güvensizliğin, euro bölgesinin 19 üyesi arasındaki dayanışmayı güçlendirecek önemli reformların önünü tıkadığını belirtti.

 

 "Euro sadece zayıf bir Deutsche Mark. Şimdiki durumun sürmesi, 10 yıl içinde euronun dağılması demek" diyen Macron, büyüme odaklı yatırımların finanse edileceği bir euro bölgesi bütçesi oluşturulmasını ve zor durumdaki üye devletlere finansal yardım sağlanması gerektiğini söyledi. Fransız politikacıları arasında az rastlanan bir Avrupa entegrasyonu taraftarı olan Macron genellikle AB aleyhinde tavır alan öteki siyasetçilerin tersine, mitinglerde destekçilerini Avrupa Birliği lehinde tezahürat yapmaya yönlendiriyor.

 

Kaynak: Reuters

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç