Kıbrıs'ta Çözüm Yakın...

Kıbrıs'ta Çözüm Yakın...

Kıbrıs Türk ve Rum liderlerin Cenevre'de devam eden barış görüşmelerinde dün toprak paylaşımı ile ilgili olarak sundukları kendi haritaları ve önerileri Birleşmiş Milletler tarafından kayda geçirildi.

Bu gelişme, diplomatların adada onlarca yıldır süren bölünmüşlüğe son verecek bir anlaşmaya varılacağı umudunu pekiştirdi.

Taraflar önerilerindeki ayrıntıları açıklamadılar. İki harita, bağımsız bir federal devleti oluşturacak federe devletler arasındaki sınırın belirlenmesi için yapılacak görüşmelere temel teşkil edecek.

BM Kıbrıs temsilcisi Espen Barth Eide, "Şimdiye kadar heyetlerin kendi hazırladıkları haritaların teati edilmesi ve sunulması gibi bir gelişme hiç yaşanmadı" dedi.

Görüşmeler, Kıbrıs'ta merkezi yönetimi paylaşan iki federe devletli bir oluşumu hedefleyen müzakereler için "yolunda gidiyor" dedi. "En zor sorunların bazılarını geride bıraktık. Hemen hemen hepsi tartışıldı, pek çoğu çözümlendi ve diğerlerinin de çözümüne yakınız."

Diplomatlar, ikisi de ılımlı politikacılar olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades'in bir uzlaşmaya varmak için tarihi bir fırsat yakaladıklarını söylüyor.

Kıbrıs'ın bağımsızlığını garanti eden devletler olarak Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'ın dışişleri bakanlarının da bugün Cenevre'de görüşmelere katılmaları bekleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Bakan Boris Johnson'un müzakerelere katılmak üzere bugün Cenevre'ye gideceğini açıkladı.

Johnson yaptığı yazılı açıklamada, "Her iki tarafın da gösterdiği ısrarlı cesaret ve taahhüdü memnunlukla karşılıyorum" dedi.

Johnson, sorunun çözümü için İngiltere'nin elinden gelen her yardımı yapmaya hazır olduğunu da belirtti. 

Kaynak: Reuters

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç