Çin Dalgası Petrole Ne Kadar Yakın?

Çin Dalgası Petrole Ne Kadar Yakın?

Çin'in en büyük petrol üreticisi olan Çin Ulusal Petrol Şirketi'nin (CNPC) bugün yayınlanan 2017 yılı enerji görünümü raporuna göre ham petrol talebi bu yıl yüzde 3,4 oranında artış göstererek, günlük 12 milyon varil şeklinde gerçekleşecek. Diğer bir ifadeyle dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi ülke olan Çin'de talep bu yıl artacak. 

 

Dünyanın en büyük otomobil pazarına sahip ülkede, araç satışlarının da artışıyla birlikte petrol bazlı vadeli sözleşmelere olan talebin de arttığına değinen raporda, aynı zamanda benzin ve dizele olan talebin yavaşlayacağı ve kapasite fazlası sorununun ortaya çıkacağı ifade ediliyor. 

 

Şirket tarafından yayınlanan yıllık rapora göre, toplam ham petrol tüketiminin 594 milyon ton (11,88 milyon varil) olacağı tahmininde bulunuluyor. 

 

Toplam rafineri hammadde miktarı, net kapasiteye eklenen 702 bin varil ile birlikte, yüzde 3,3 oranında artışla 557 milyon ton (11,2 milyon varil) olacak.

 

Rafineri talebindeki artışın, ham petrol ithalatını yüzde 5,3 oranında artırarak 396 milyon tona (7,95 milyon varil) ulaştırması bekleniyor. 2020 yılı itibarıyla bu rakamın 8,2 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. 

 

Öte yandan son yıllarda rafineri artışının, bilhassa doymuş Asya pazarı nedeniyle ihracatı sıkıntıya sokarak ülke içinde üretim fazlasına neden olabilir. 

 

Buna ek olarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yavaşlayan büyüme ve yenilenebilir enerji yatırımlarındaki artışın petrol tüketimini olumsuz yönde etkileyebileceği vurgusu da raporda yer alıyor.

 

CNPC Enstitüsü Başkanı Liu Zhaoquan, rapordaki giriş yazısında "Enerji devleri, eğer temiz enerjiye yönelmeyip diğer enerji çeşitlerine ağırlık vermezlerse dinazorlar gibi ölürler" diyor. 

 

Dinazorlar gibi ölmek istemeyen Çin, enerjide farklı segmentlere ağırlık veriyor ancak elindeki üretim fazlası ile orta vadede ne yapacağı ve en önemlisi bu arz fazlasının küresel piyasalarda petrol fiyatlarına nasıl etki edeceği merak konusu. Bu açıdan petrol fiyatlarında dalgalanmanın bir sonraki adresi Çin olabilir. 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç