TCMB/PPK Tutanakları: "Çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğilimleri yüksek seyretmektedir."

TCMB/PPK Tutanakları: "Çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğilimleri yüksek seyretmektedir."

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 7 Haziran tarihinde gerçekleştirdiği PPK toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı.

*Mayıs ayında üretici fiyatlarından kaynaklı maliyet baskıları önceki dönemlere göre daha da güçlenmiştir.
*Çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğilimleri yüksek seyretmektedir.
*Akaryakıt fiyatlarına yapılmış olan vergi düzenlemesi, Haziran ayındaki enerji fiyatları ivmesini baskılamıştır. Ancak yılın geri kalanında yükselişin sürmesi beklenmektedir.
*Küresel ekonomide büyüme göstergeleri istikrar kazanıyor ve gücünü korumaya devam ediyor.
*TCMB, fiyat istikrarını korumak için elindeki tüm araçları kullanmaya devam edecektir.
*Enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.
*Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeker yalından izlenerek gerekirse ilave sıkılaşma yapılabilecektir.
*Kamu maliyesinin enflasyonla mücadeleye verdiği desteğin arttığı değerlendirilmektedir.
*Maliye politikasına ve vergi düzenlemesine ilişkin gelişmeler, enflasyon görünümüne etkileri bakımından yakından takip edilmektedir.
*Anket verileri tüketici güveninde ve özellikle iç piyasaya yönelik üretim yapan firmaların sipariş eğilimlerinde zayıflamaya işaret etmektedir. Mevcut görünüm, iktisadi faaliyetin kademeli olarak ana eğilimine yakınsayacağı yönündeki geçmiş öngörülerle uyumlu bir biçimde iç talep kaynaklı yavaşlama sinyalleri içermektedir. 
*Yakın dönemde, finansal piyasalarda yükselen oynaklık ve belirsizlik algılamaları, Türk lirasındaki değer kaybı ve finansman maliyetlerindeki artışlar yatırımlar kanalıyla yurt içi talebi sınırlayabilecektir.
*Yakın dönemde, gelişmiş ülkelerde finansal koşullar sıkılaşmıştır. Güçlü talep koşulları ve emtia fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak enflasyonun hızlanması ihtimali bu ülkelerin para politikalarında öngörülenden hızlı bir sıkılaşma sürecini tetikleyebilecek bir risk oluşturmaktadır.
*Kredi piyasasına bakıldığında, 2017 yılında uygulanan KGF desteğinin kredileri ivmelendirici etkisinin büyük ölçüde ortadan kalktığı; ticari kredilerin yanı sıra başta konut olmak üzere bireysel kredilerde de dengelenme olduğu görülmektedir. Bu görünüm altında, gerek yurt dışı gerekse yurt içi gelişmeler önümüzdeki dönemde finansal koşulların sıkı olmaya devam edeceğine işaret etmektedir. 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç