TCMB’den Sürpriz Faiz Artırımı…

TCMB’den Sürpriz Faiz Artırımı…

*Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) eylül ayı para politikası kurulu toplantısında sürpriz bir şekilde 200 baz puan faiz artırımına gitti ve politika faizini yüzde 8,25’ten 10,25 düzeyine çıkardı. Böylece Banka Piyasa beklentisi politika faizinde herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği ancak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin artırılabileceği yönündeydi. TCMB’nin politika faizini 10.25'e çekmesiyle gecelik faiz de yüzde 9.75'ten yüzde 11.75'e, GLP faizi de yüzde 11.25'ten yüzde 13.25'e yükselmiş oldu. 

*Yapılan açıklamada, ”dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizinin 200 baz puan yükseltilmesine karar verilmiştir” denildi. Ayrıca açıklamada enflasyondaki yükselişe de dikkat çeken banka Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla ağustos ayından itibaren atılan sıkılaştırma adımlarının güçlendirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir denildi.

*TCMB faiz kararı sonrası USDTRY ve EURTRY pariteleri sert düşüş kaydetti. USDTRY 7,55 seviyelerini EURTRY ise 8,80 seviyelerini test etti.

ABD’de İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları Beklentilerin Üzerinde Geldi…
*ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 19 Eylül haftasında 4,000 artarak 870,000'e yükseldi. Piyasa beklentisi 840bin gelmesi yönündeydi.

Almanya Ifo İş İklimi Endeksi Beklentiye Yakın Geldi...…
-Ifo İş İklimi Endeksi (Eyl) Açıklanan: 93,4 Beklenti: 93,8 Önceki: 92,6

İsviçre Merkez Bankası Faiz Oranını Değiştirmedi…
İsviçre Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek eksi yüzde 0.75 seviyesinde bıraktı.



ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç