ABD Enflasyonunda Patlama…

ABD Enflasyonunda Patlama…

*ABD’de enflasyon nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8, bir önceki yılın aynı ayına göre ise (yıllık bazda) %4,2 artış kaydetti. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon Nisan'da yüzde 3 oldu. Beklentilerin oldukça üzerinde gelen enflasyon rakamları 13 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Enflasyon rakamları sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.67 seviyelerine çıkarken, Dolar endeksi 90,65 seviyelerine kadar yükseliş kaydetti. ABD vadeli endeksleri ise düşüş yaşadı. Küresel emtia fiyatlarında ki yükseliş, Biden'ın altyapı harcaması planları ve pandemi teşvik paketleri ve büyümede toparlanmaya ilişkin beklentiler enflasyon ki sert yükselişte etkili oluyor.
*Enflasyon rakamlarına ilişkin Fed cephesinde ilk değerlendirme Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida'dan geldi. Clarida enflasyonu kontrol etmek için adım etmekten imtina etmeyeceklerini söyledi. İlerleyen süreçte Başkan Powell başta olmak üzere diğer Fed üyelerinden gelecek değerlendirmeler önemli olacak. Daha önceki değerlendirmelerde Fed yetkilileri enflasyondaki artışın geçici olacağı yönünde olmuştu.



İngiltere Ekonomisi Yılın İlk Çeyreğinde Beklentilerden Daha Az Daraldı…
*İngiltere ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde -1,6 daralma beklentisinin aksine yüzde -1,5 daralma kaydetti. Yıllık bazda ise beklentiler dahilinde ekonomi yüzde 6,1 daralma gösterdi. Aynı saatlerde açıklanan sanayi üretimi verisi ise mart ayında %1,8 artış kaydetti.


Almanya’da Enflasyon Beklentiler Dahilinde Yükseldi…
*Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Nis) Açıklanan: 0,7% Beklenti: 0,7% Önceki: 0,5%
*Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Nis) Açıklanan: 2,0% Beklenti: 2,0% Önceki: 1,7%



 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç