TCMB Enflasyon Raporu Sunumunu Gerçekleştirdi....

TCMB Enflasyon Raporu Sunumunu Gerçekleştirdi....

TCMB Enflasyon Raporu:

*Salgından en çok etkilenen Hizmetler sektörü toparlanmasını sürdürüyor.

*Küresel enflasyon oranlarındaki artıştaki kalıcılığa karşı belirsizlikler oynaklığa sebep oluyor.

*Yükselen enflasyon, merkez bankalarının aşırı destekleyici politikalarında öngörülenden daha önce normalleşebileceği beklentisi yaratıyor.

*Aşılamanın artmasının iktisadi faaliyetleri desteklemesi öngörülüyor.

*İhracattaki güçlü eğilim ve aşılama etkisiyle turizmin canlanması sebebiyle cari işlemler dengesinin yılın geri kalanında fazla vermesini öngörüyoruz.

*Enflasyonu düşürmek ve kalıcı olarak daha düşük bir enflasyona ulaşmak için toplumsal mütabakat ve ortak çabanın büyük önem taşıdığını düşünüyoruz

*Fiyatlama davranışlarını bozulmayı önleyecek, rekabeti arttıracak önlemlerin alınması önem arz ediyor.

*Piyasa mekanizmasının etkin şekilde işlemesinin sağlanması, fiyatlama davranışlarını bozabilecek unsurların anlaşılması ve rekabetteki artışların enflasyonda katılık oluşmasının engellenmesi için mikro düzeyde çalışmalar yapılmasının gerekli olduğunu görüyoruz.

*Ham petrol fiyatlarındaki varsayımlarımız yukarı yönde güncellendi. 2021 yılı için varsayımımızı ortalama 64.4 $'dan 69.6 $'a, 2022 yılı için ise 61.9$'dan 69.4$ a yükselttik.

*İthalat fiyatlarının genel seviyesi, Nisan ayı projeksiyonlarımızın üzerinde kaldı. 2021 yılına ilişkin ithalat fiyatları varsayımımızı yukarı yönde güncelledik.

*TCMB, yıl sonu enflasyon beklentisini %14.1'e yükseltti (Önceki: %12.2)

*TCMB, 2022 yıl sonu enflasyon beklentisini %7.8'e yükseltti. (Önceki: %7.5)

*(Soru Cevap): Kur riski oluşur ve enflasyon politika faizi üzerinde olursa nasıl bir aksiyon alacak ?
Dünyada yaşanan enflasyonun geçici olduğunu düşünüyoruz. Gelişmiş ülkelerde sözlü yönlendirme dışında normalleşme eylemleri yok. Türkiye olarak, önceden başladığımız sıkı duruşumuzun etkilerini görmeye başladık. Yılın son çeyreğinde enflasyonun belirgin bir şekilde düşüşe geçeceğini düşünüyoruz. Cari fazla verme beklentimizin kuru baskılamasını bekliyoruz. Politika faizinin enflasyonun üzerinde olacağını tahmin ediyoruz.

*(Soru-Cevap): Son dönemde Delta varyantının riskler taşıdığını görüyoruz. Türkiye’de de vakalar artıyor. Küresel kriz anında, yeni bir kapanma söz konusu olabilir mi ? TCMB olarak nasıl bir planlama düşünüyorsunuz ?
Bir önceki TCMB Başkanı’nın önden yüklemeli faiz artışı çok tartışıldı. Siz olsaydınız yapar mıydınız ? Sizin döneminiz ve Naci Ağbal dönemi arasındaki en önemli farkın ne olabileceğini söyleyebilir misiniz ?
*(Delta varyantı Hakkında): Aşılama konusunda dünya önemli mesafe yakaladı. Bu sebeple yeni bir tam kapanmaya gidileceğini öngörmüyorum. Türkiye’de aşılama ile tereddütü olan vatandaşlarımızın aşı olmasını önemle rica ediyorum. Tedbirlere uyar ve aşılamayı arttırırsak Türkiye’de de kapanma öngörmüyorum.
*(Naci Ağbal dönemi ile arasındaki fark hakkında): Bütün faiz kararları PPK’nın veri setlerini değerlendirerek aldığı kararlardır. Biz yılın başındaki para ve kur politikası metnimizde belirlenen ilkeler doğrultusunda politikamızı yürütmeye çalışıyoruz. Faiz oranları başkanlara göre belirlenmez.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç