FOMC Sonrası Gerileyen Dolar Endeksi Ertesi Gün Yön Arıyor…

FOMC Sonrası Gerileyen Dolar Endeksi Ertesi Gün Yön Arıyor…

FED, dün 50 baz puan faiz artışı yaparken bile dolar endeksi hafif aşağı çekildi ve piyasada bir yıkım olmadı. Bu aslında FED’in iletişim başarısıdır diyebiliriz.

Toplantı anına kadar aslında FED iletişimi ile her şey fiyatlandığı için beklenti dışı bir şey gelmemesi piyasaların gevşemesine sebep oldu. Dolar’daki düşüşe sebep olan iki vurgu önemliydi. FED Başkanı Powell, sonraki toplantılarda 75 baz puanlık artışı şimdilik düşünmeyeceklerini ve agresif hareket etmeyeceklerini söyledi. Bu hem dolar endeksi ve hem de tahvil faizlerinde gevşemeye sebep oldu. Buna ek olarak, önceden 95 milyar olarak açıklanan bilanço daraltımının, Haziran ayından başlamak üzere ilk üç ay 47.5 milyar dolar olarak açıklanmasıydı. Bu “gevşek şahin duruş” olarak nitelendirildi.

Yine de enflasyon bir sorun olmaya devam ediyor ve bu enflasyon trendinde gevşeme olmazsa daha sert faiz artışı görmememiz için bir neden yok. Ancak stagflasyon yaşanırsa ve ekonomi uzun süreli yavaşlamaya girerse bu FED üyelerini biraz terletebilir.

Dolar şuan için istikrarlı bir zemin buluyor, ancak dün itibariyle FED şahinliğinde zirveyi görmüşsek, belki de Dolar’da da zirveyi görmüş olabileceğimize inanmak çok uzak değil.

Bu ikilemi çözebilmek için Mayıs ayındaki enflasyon ve büyüme verileri ile FOMC üyelerinin açıklamalarına ihtiyacımız olacağı bir gerçek.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç