ABD Dolar Endeksi 4 Haftanın En Yükseğinde…

ABD Dolar Endeksi 4 Haftanın En Yükseğinde…

*Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası TCMB Perşembe günü gerçekleştirdiği toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürerek %14’den %13’e düşürdü. Piyasa beklentisi faiz oranında bir değişikliğe gidilmeyeceği yönündeydi. Sürpriz karar sonrası USDTRY paritesi gün içerisinde 18.12 bandına kadar yükseliş kaydetti.


*Euro Bölgesinde tüketici enflasyonu temmuz ayında piyasa paralelinde geldi. Manşet enflasyon yıllık bazda %8,9 artış gösterirken, aylık bazda ise sadece %0,1 artış kaydetti. Çekirdek enflasyon da ise yıllık %4,0 artış yaşanırken aylık bazda %0,2 düşüş kaydetti. Enflasyon rakamlarının izlendiği işlem gününde EURUSD paritesi yüzde 1 e yakın düşüş kaydederek son 4 haftanın en düşük bölgesine geriledi.


*Perşembe günü ABD cephesinde açıklana ekonomik veriler beklentilerden daha iyi geldi. Haftalık İşsizlik Haklarından yararlanma başvuruları 265bin artış beklentisinin aksine 250bin artış gösterdi. Philly FED İmalat Endeksi, geçen ayın aksine (-12.3) Ağustos ayında 6.2 gelerek ABD imalat sektörünün iyileştiğine işaret etti. Veriler, ABD ekonomisi teknik olarak resesyonda olsa da ekonominin bir resesyonu atlama şansının yüksek olduğunu gösterdi.

*Diğer yandan Fed yetkililerinden karışık mesajlar geldi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, faiz oranlarını yükseltmeye devam etmeleri halinde durgunluk riskinin artabileceğini söyledi. Öte yandan, Bank of St. Louis ‘in Başkanı şahin Jim Bullard, Eylül ayında bir başka 75 baz puanlık faiz artırımına yöneldiğini söyledi. San Francisco FED Başkanı Daly ise yaptığı açıklamada, Enflasyon üzerinde zafer ilan etmek için çok erken olduğunu ve eylül toplantısında 50 baz puan veya 75 baz puanlık bir artışın uygun olacağını söyledi.


*ABD cephesinden gelen pozitif rakamlar ve Fed yetkililerin açıklamaları eşliğinde ABD Doları, önemli rakipleri karşısında güç kazandı. Dolar endeksi 107,49 ile son 4 haftanın en yüksek bölgesine yükseldi. ABD vadeli borsa endeksleri ise günü hafif artıda tamamladı.


*Haftanın son işlem gününe Japonya’dan enflasyon verileri ile başladık. Japonya’da tüketici enflasyonu temmuz ayında yıllık bazda %2,4 ile beklentilere paralel arttı. Aylık bazda ise %0,5 artış yaşandı. Günün ilerleyen saatlerinde ABD cephesinde ekonomik veri akışı sakinken, İngiltere ve Kanada cephesinde Perakende satış rakamları, Almanya’da ise Üretici enflasyonu öne çıkan veriler.


Günün Ajandası
09:00   İngiltere Perakende Satışlar (Aylık) (Tem) Beklenti:-0,2% Önceki:-0,1%     
09:00   İngiltere Perakende Satışlar (Yıllık) (Tem) Beklenti: -3,3% Önceki:-5,8%     
09:00   Almanya Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (Tem) Beklenti: 0,6% Önceki:0,6%   
09:00   Almanya Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Yıllık) (Tem)  Beklenti:32,0% Önceki:32,7%           
15:30   Kanada Perakende Satışlar (Aylık) (Haz) Beklenti: 0,3% Önceki:2,2%         
16:00   Fed Üyesi Barkin’in Konuşması 


        

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç