Moody's Türkiye'nin kredi notunu indirdi

Moody's Türkiye'nin kredi notunu indirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu indirdi.

Türkiye’nin notu Baa3'ten Ba1 ile yatırım yapılabilir seviyenin altına indirildi. Görünüm ise durağan

Böylece Türkiye'ye yatırım yapılabilir not veren tek kredi derecelendirme kuruluşu olarak Fitch Ratings kaldı. Bu nedenle birçok global fon, “en az iki kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir seviyede not alma” koşulunu kaybeden Türk eurobondlara yatırım yapamayacak.

Moody's not indirim kararına neden olarak şu 4 ana konuya dikkat çekiyor:

1- Dış finansman ihtiyacında artış: Reel sektör, bankalar ve kamunun bu yıl yaklaşık 155.8 milyar dolarlık kredi geri ödemesinin bulunuyor olması risk olarak işaret edilmiş.

2- Büyüme görünümünde zayıflama: Moody's Türkiye'nin notunu Mayıs 2013'te yatırım yapılabilir seviyeye yükselttiklerinde 2010-2014 büyüme ortalmasının %5.5 olduğuna, 2016-2019 için bu oranın %2.7'ye düşmesini beklediklerine vurgu yapıyor.

3- Kredi temellerinde zayıflama: Kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye'nin kredi profilinde bozulmanın gelecek 2-3 yılda devam edeceğini ve Ba1 notunun kamu maliyesindeki güçlü duruşu da yansıttığını ifade ediyor.

4- Kurumsal yapılarda zayıflama: Nisan 2014'ten bu yana bozulma yaşanadığı belirtiliyor.

Moody's 18 Temmuz'da Türkiye'nin kredi notunu negatif izlemeye almıştı.

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç