Kanada Doları, hemen hemen 27 Şubat tarihinden bu yana değer kaybediyor. Bunun ana sebeplerinden biri petrolün 27 Şubat tarihinden bu yana yaşadığı sert değer kaybı. Petrol üretiminin kısılmasına yönelik hamleler, beklentileri çok da karşılamış gibi durmuyor. Özellikle Mart ayı boyunca haftalık açıklanan ABD Ham Petrol Stok rakamları çoğunlukla artış yönünde gelirken, ABD sondaj kuyu sayısı ise 9 aya yakındır yükselişini sürdürüyor. Bu gelişmelerin etkisiyle değer kaybeden petrol de, petrol ihracatçısı bir ülke olan Kanada'nın para birimine zarar veriyor.
İsviçre ekonomisi tarafında ise kritik denilebilecek bir gelişme yaşanmıyor. 15 Mart tarihinde Hollanda seçimleri geride kaldı ve mevcut başbakan iktidarda kaldı. Şimdi de 23 Nisan Fransa seçimlerine odaklanılmış durumda. Burada ise genel olarak Le Pen korkusu var. Aşırı sağcı olan Le Pen'in seçilmesi durumunda, Fransa'nın Avrupa Birliği'nden ayrılma ihtimali oluşabilir. Her ne kadar İsviçre kendi para birimini kullansa da, Euro Bölgesi'nin zayıflaması Avrupa'da işlem gören para birimleri üzerinde de volatilite arttırıcı etki yaratabilir. İsviçre Frangı özelinde yaşanan tek gelişme, son 1-2 gündür dünya üzerindeki risk iştahının zayıflamaya başlamasıyla ortaya çıktı. Trump belirsizliğinin artması sebebiyle gelişmiş ülke borsa endekslerinden çıkış yaşanırken, güvensizlik anlarında talep gören Altın ve Japon Yeni'nin yanında İsviçre Frangı'da bir miktar talep görmüş durumda. CADCHF paritesi dün güçlenen Frang ile 0.7375 desteğine kadar geri çekildi.
Teknik olarak baktığımızda; 2016 Aralık - 2017 Şubat dönemi boyunca 0.7700 bölgelerinde fiyalanan CADCHF paritesi, 50 günlük üssel hareketli ortalamayı kalıcı olarak kırmasıyla birlikte sert şekilde geri çekildi ve 0.7375 desteği görüldü. Genel trend olarak 50 günlük ortalama 200 günlük ortalamayı aşağı yönlü kırmadığı için paritede ayı piyasasına henüz girilmediğini düşünebiliriz. Ancak, 0.7375 desteğinin kırılması halinde CHF lehine seyrin sertleşebileceğini öngörebiliriz. Paritede yeniden toparlanma olabilmesi için ise ilk olarak 200 günlük hareketli ortalama üzerinde tutunma olup olmamasını takip edebiliriz.
Destekler: 0.7375 - 0.7345 - 0.7300 - 0.7215
Dirençler: 0.7460 - 0.7495 - 0.7525 - 0.7570