ABD Tahvil Faizleri Dünyayı Yerinden Oynatıyor...

ABD Tahvil Faizleri Dünyayı Yerinden Oynatıyor...

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri Kritik Eşikte...

Bütün dünya ABD 10 yıllık tahvil faizlerini konuşuyor. Grafik ise faiz oranlarının orta vadede önemli trendleri test etmeye aday olduğunu gösteriyor. Şuan için %2.136 seviyesinde olan faizlerde %2.30 seviyesinin çok kritik olabileceği düşüncesindeyiz.



ABD Borsalarında Ralli Sürüyor, Dow Jones Rekor Kırdı...

ABD'de başkanlık seçimini sürpriz bir şekilde kazanan Donald Trump'ın ekonomide büyümeyi canlandırmak için bütçe harcamalarını artıracağı, altyapı yatırımlarını hızlandıracağı vaadleri ABD borsalarında ralli başlattı. Trump döneminde kamu harcamalarının artacağı, verilgilerin azalacağıbeklentileriyle Wall Street'te Dow Jones Sanayi Endeksi günü rekor seviyeden tamamladı. Ancak buradaki en büyük risk, kamu borcunun artması ve Kamu Borcu/Ekonomik Büyüme rasyosunu hızla yukarı doğru taşıma ihtimali. Borsalar hızlı büyümenin verdiği heyecan ile ralli havasında olsa da, orta vadede balon oluşma ihtimalini mutlaka gözden geçirmek gerekiyor.

Asya Borsaları Genel Olarak Primli...

Haftanın son işlem gününde Asya borsaları karışık seyretse de genel olarak primli bir görünüm var. Raporu yazdığımız sırada Nikkei endeksi %0.17 ve Shanghai endeksi%0.71 oranında pozitif; Hang Seng endeksi ise %1.05 oranında negatif seyretmekte.

*Bugün Çin'de "bekarlar günü" olduğu için ekonominin bir miktar canlanması beklenmekte. Bu sebeple Çin Shangai endeksi pozitif seyrediyor.

*Hong Kong'da Hang Seng borsası ise ABD'de orta vadede enflasyon beklentilerinin hızla artması, bunun ABD 10 yıllıklarına da agresif şekilde yansıması sebebiyle geriliyor. 10 yıllıklarda böyle bir fiyatlama yaşanması, FED'in faiz arttırımını beklenenden daha agresif yapmasını tetikleyebilir. Bahsettiğimiz ekonomik senaryo, bir çok gelişmekte olan ülke ekonomileri için negatif bir durum ortaya çıkarıyor. Bu sebeple Türkiye de dahil olmak üzere ilerleyen aylarda gelişmekte olan ülkeleri yakından takip edeceğiz.

Trump'ın Zaferi Gelişmekte Olan Kurların Kabusu Oldu...

Çarşamba günü ABD'nin yeni başkanı seçilen Donald Trump'ın ekonomi politikaları, gelişmekte olan ülke para birimlerinin kabusu oluyor. Trump henüz başkanlık koltuğuna oturmadı, ancak gelecek beklentileri şimdiden fiyatlanmaya başladı. Trump'ın mali politikayla büyümeyi iki katına çıkaracağını söylemesi ve ekonomiyi ısındıracağı düşüncesi, enflasyon beklentilerini oldukça yükselti ABD tahvillerinden çıkışı arttırdı. Enflasyon beklentilerinin yükseldiği noktada FED beklenenden daha hızlı faiz arttırımı yapabilir. Çarşamba sabahından itibaren oluşan bu ani senaryo, gelişmekte olan para birimleri için adeta kabus niteliğinde oldu.

Aşağıdaki tabloda haftalık ve aylık kur değişimlerini görebiliriz.



TCMB Kurdaki Volatiliteye İlk Müdahaleyi Yaptı...

TCMB dövizdeki olağanüstü oynaklık sebebiyle ilk hamlesini gerçekleştirdi. TCMB'den gelen açıklamada Teminat Döviz Depoları için bugünden itibaren limit uygulamasına başlanacağı duyuruldu. Banka limitleri 17 Temmuz 2016 öncesi limitlerin dört katına çıkarılacak. Limitlerini aşmış olan bankaların depoları uzatılmayacak ve yeni depo sağlanmayacak. Bu hamle ile birlikte TCMB'nin kurdaki aşırı volatiliteyi karşı önlem aldığı görülüyor. Henüz kurun bu aşırı seviyeleri için bir müdahale gelmiş değil. TCMB, öncelikli hedefi olan enflasyon hedefini tutturabilmek için kurdaki volatiliteyi azaltmayı amaçlıyor. Gelecek günlerde olası hamleleri takip etmeye devam edeceğiz.

FED/Bullard, Aralık Ayı Faiz Arttırımı İçin Olumlu Konuştu...

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, gelecek ayın faizlerin artırılması için makul bir zaman olduğu yönündeki görüşlere katılmaya devam ettiğini belirtti ve Donald Trump'ın Başkan seçilmesinin ekonomik etkilerini anlamanın zaman alacağını söyledi. Bullard gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tek bir faiz artırımı istiyoruz. Aralık ayınının bu artırımı uygulamak için makul bir zaman olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Bullard, FOMC'nin oy verme hakkına sahip bir üyesi. FOMC, 13-14 Aralık tarihlerinde bir araya gelecek.

FED Başkanı Janet Yellen, 17 Kasım 2016'da Kongre Ortak Ekonomi Komitesi'nde konuşma yapacak. Yılda bir ya da iki kez komiteye ekonomik görümüm ve para politikası konusunda sunum yapılıyor.

GÜNÜN AJANDASI
*10:00 | Almanya - TÜFE(yıllık) (Beklenti: %0.8 ; Önceki: %0.8)
*10:00 | Almanya - TÜFE(aylık) (Beklenti: %0.2 ; Önceki: %0.2)
*10:00 | Türkiye - Cari Denge (Beklenti: -1.90Milyar ; Önceki: -1.78Milyar)
*18:00 | ABD - Michigan Tüketici Güven Endeksi (Beklenti: 87.5 ; Önceki: 87.2)
*17:00 | ABD - FOMC Üyesi Stanley



 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç