İngiliz Sterlini Hakkında Bilmediğiniz 9 Şey

1-Para Kraliyet Ailesini Değiştiriyor…

 

Ağzımızı hayra açalım ama ölümlü dünya işte. O nedenle Kraliçe Elizabeth bir gün vefat ettiğinde, Prens Charles sol profilden daha iyi fotoğraf veriyordur umarız. Zira Sterlin hakkında pek bilinmeyen gerçeklerden biri de, İngiltere'de her kim tahta çıkarsa, bozuk para üzerindeki temsili, selefinin baktığı yönün tersine bakmak durumundadır. Tahtın şimdiki sahibi Kraliçe Elizabeth sağa baktığına göre, tahtın bir sonraki sahibinin yüzünü sola dönmesi gerekli. 

 

 

2- İki adet 1 pound’un ağırlığı ile 1 adet 2 pound’un, 2 adet 5 pound ile de 1 adet 10 pound’un ağırlıkları aynı. 

 

3-1 Milyon Pound’luk Ve 100 Milyon Sterlinlik Banknotlar...

 

Dolaşımdaki en büyük kağıt para 50 sterlin olsa da, İngiltere Merkez Bankası’nın derinliklerinde az sayıda 1 Milyon pound’luk ve 100 milyon sterlin’lik “dev” bankotların bulunması bir diğer şaşırtıcı gerçek. BBC’ye göre bu paralar, İskoçya ve Kuzey İrlanda’daki ticari bankalar tarafından tedavüle çıkarılan paraların değerini yansıtmak amacıyla bulunduruluyor. İskoçya ve Kuzey İrlanda bankalarının kendi formlarında para basabilmeleri için, eşit miktarda paranın Sterlin karşılığını İngiltere Merkez Bankası’nda bulundurması gerekiyor.

 

4- Çeyrekliğin Tarihi...

 

1860 ve 1956 yılları arasında tedavülde kalan çeyreklik peni, bu süreçte 6 kral/kraliçe gördü.

 

5- Kalpazanların Sterlinle Sınavı...

 

İngiltere global dünyada yerini belirlemeye çalıştığı bu dönemde bazı şeylerde liderliği kaptırmamayı başardı. Merkez Bankası’nın raporuna göre dolaşımdaki 1 milyon banknot içerisinde 300 adet sahte banknot var, bu oran Dolar’da 1 milyonda yüz, Euro’da bir milyonda 50 iken İsviçre Frangı’nda 1 milyonda 10.

 

6- Nazi’lerin İlginç Taktiği...

 

İkinci Dünya Savaşı sırasında Sterlin’i değersizleştirerek İngiliz ekonomisini çökertmeye çalışan Nazi Almanya’sı bu amaçla büyük miktarlarda sahte para basmıştır. 1945 yılında İngiliz parasında yaşanan değer kaybının yaklaşık yüzde 12’lik kısmı, Nazilerin bu politikasının sonucuydu. İngilizler, dolaşımdaki büyük banknotları piyasadan kaldırıp, taklit etmesi daha zor ve uğraştırıcı olan demir paralara yönelerek sorunu aşmaya çalıştılar.

 

 

 

7-  Beş Sterlin’e Dayanıklılık Testi...

 

Yok edilemezliği ile nam salan 5 Sterlin’lik banknotun teste sokuluşunu gösteren bu kısa video, izleyicilere İngiliz Sterlini’nin direnci hakkında bilgi vermekte. İzlemek için tıklayınız...


8- Sterlin’i Yakmak Yasadışı Değil...

 

İngiliz parası hakkında az bilinen bir diğer gerçek ise Sterlin’i yakmanın parayı imha ettiğiniz müddetçe illegal olmaması. K Vakfı 1994 yılında 1 milyon pound’u yaktıkları eylemlerinin ardından hiçbir cezaya çarptırılmadı. Şaşırtıcı olan ise, yasalarda yer alan Sterlin’i tahrifin yükümlülüklerine uygun olarak, paranın taşınması sırasında paraya verilen zarar sebebi ile, K Vakfı’nın 9500 Sterlin’lik cezaya çarptırılmış olması.

 

 

 

9- Altın Madeni Paralar 1. Dünya Savaşı İle Beraber Tedavülden Kalktı...

 

1914 yılından önce, 1 Sterlin değerindeki altın madeni paralar İngiltere’de dolaşımdaydı. Fakat savaşın patlak vermesi ile beraber hükümetin dış borcu ödeme, savaş masraflarını fonlama ve Merkez Bankası’nın rezervlerini sağlamlaştırma amacıyla halka yaptığı çağrı anlam buldu ve altın madeni paralar piyasalardan çekilmiş oldu.

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç