Finansal Sistemin ve İnsanlığın Gündemi: Pandemik Hastalık Nedir ?

Finansal Sistemin ve İnsanlığın Gündemi: Pandemik Hastalık Nedir ?

Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta hatta tüm dünya gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen isimdir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımlamasına göre pandemik hastalık için üç koşul vardır.

*Nüfusun daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkması
*Hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması
*Hastalık etmeninin insanlar arasında kolay ve devamlı olarak yayılması.

Ocak ayının başından bu yana gündemimize yerleşen coronavirüs (SARS-CoV-2) son bir haftada Avrupa’da çok sayıda vakaya sebep olmasından dolayı bu tanımlara hemen hemen uyuyor. Bu konuda bilinçlenmek ve ciddi önlemler almak artık hayati bir zorunluluk haline geldi.

Finansal piyasalar da bu endişelere sert tepkiler verdi. Ons Altın hafta başında 1690 seviyelerini bulurken, global borsalarda dört gündür sert satışlar mevcut.

*İsviçre’de İtalya’nın kuzeyinde yaşayan İtalyan bir insanda coronavirüs tespit edildi. Bu İsviçre için ilk vaka. İlk gelen bilgilere göre eğer testler pozitif çıkarsa hastanın iletişim kurduğu kişiler tespit edilecek ve kontrol edilecek. İsviçre’de şuan okulların tatil olması konuşulmuyor.

*Almanya, Milan’ı ziyaret etmiş bir kişide coronavirüs tespit edildiğini duyurdu. İlk vaka Baden Wuerttemberg’de meydana gelmiş oldu.

*Çok da uzun zaman önce olmayan bir zaman diliminde bir çok İtalyan, basit bir soğuk algınlığı ve/veya gribe yakalandıklarını düşünüp normal yollarla hayatlarına devam ediyordu. Ancak gelinen noktada, coronavirüsün İtalya’ya da hiç de azınsanmayacak boyutta sardığı ortaya çıktı. Son gelen verilere göre İtalya’da 323 vaka ve 11 ölü bulunmakta.

*Çin’de görülen vaka ve ölü sayısı azalmaya başladı.

*Dünya genelindeki kayıtlara; 80.386 vaka – 2.711 ölü – 27.476 iyileşen

*ABD ve Avrupa borsa endeksleri pandemik bir hastalık içerisinde olmak için en kötü yer olmuş gözüküyor. Borsalar yine kıpkırmızı bir günü geride bıraktı. Spot tarafta kapanışlar şu şekilde;

                Dow Jones endeksi %3.15 – SP500 endeksi %3.03 – Nasdaq endeksi %2.77 ekside
                FTSE100 endeksi %1.94 – Dax endeksi %1.88 – CAC40 endeksi %1.94 ekside

*Ancak gerçekçi olmak gerekirse ABD borsalarının bu denli sert düşmesinin sebebi tek başına korkutucu virüs salgını değil. Önlenemeyen virüs elbette en başından beri Çin ekonomisinde el frenine sebep oldu ve hastalık Güney Kore’yi de etkilediğinden dolayı çift etki yaptı. Son günlerde Avrupa’da da çokça vaka görülmesi küresel ekonomi açısından hiç iyi değil. Son zamanlarda fazlasıyla yükselen global hisse senedi piyasası performansının devam edebiliyor olması için en ufak bir pürüz olmaması gerekirken, insanlığı tehdit eden virüs salgını bir düzeltme süreci için en sıkıntılı senaryo oldu.

*ABD’nin sağlık sistemi de endişe veriyor. Virüs salgının ABD’ye sıçraması durumunda sağlık sisteminin bunu kaldıramayacağı öngörülüyor. Hisse senetleri çok yükselen sigorta şirketleri bu durum karşısında sert düşüşleri tetikleyici olabilir.

*Sağlık söz konusu olunca diğer sebepler hafif kalıyor olabilir ama bu sene Kasım ayında gerçekleşecek ABD seçimleri öncesi politik gerilim biraz artıyor olabilir. Demokrat Parti tarafında Bernie Sanders’ın aday olma olasılığı önemli ölçüde artıyor. Trump’ın gelişiyle birlikte ralliye başlayan ABD borsa endeksleri, Sanders gibi bir başkan istemiyor olabilir.

Veri Ajandası:
*16:30 | ECB Başkanı Lagarde’nin Konuşması
*17:35 | FED Üyesi Kaplan’ın Konuşması
*18:00 | ABD – Yeni Konut Satışlar: ? (Beklenti: %3.5 ; Önceki: %-0.4)
*18:30 | ABD – Ham Petrol Stokları: ? (Beklenti: 2.005 M ; Önceki: 0.414 M)

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç