Nikkei ve JPY: Nedensellik Bulmacasını Çözüyoruz

Nikkei ve JPY: Nedensellik Bulmacasını Çözüyoruz

USD'nin riskli bir ortamda genel olarak zayıflamaya devam etmesini ve USDJPY'nin 2021'de 100 seviyesinin altına düşmesini bekliyoruz. ABD hisse senetlerinin gücü göz önüne alındığında, Nikkei 225 30.000'i görmesi muhtemel görülüyor ve buna ek olarak Japon hisselerine denizaşırı yatırımın devam etmesiyle birlikte Japon Yeni’ndeki değerlenmenin sürmesi de muhtemeldir. Bu makalede JPY ve Nikkei arasındaki korelasyonları ve nedensellik ilişkilerini ana hatlarıyla belirtirken, neden eşzamanlı olarak JPY değerlemesi ve güçlü bir hisse senedi piyasası olabileceğine bakıyoruz.

Basit Korelasyon Ancak Karmaşık Nedensel İlişki

USDJPY'nin bu yıl 100'ün altına düşmesini ve Japon hisse senetlerinin daha da yükselmesini bekliyoruz. Japon hisse senetleri ile USDJPY arasında temelde pozitif bir ilişki vardır. (Şekil 1)  Ancak bu ilişkinin arkasında yatan nedensellikler karmaşıktır. Son zamanlarda ise, USDJPY kademeli olarak düşerken ve Nikkei endeksi yükselirken, aralarındaki bu pozitif korelasyon zayıflıyor, hatta negatif hale geliyor.


Şeki(1)l:  USDJPY & TOPIX (200 günlük MA'dan% Sapma)



Şekil 2: USDJPY’nin TOPIX ve DXY ile 200 günlük MA korelasyonu (200 günlük MA’dan Sapma%)


JPY Değer Kazanımı ile Hisse Senetlerindeki Artış Bir Arada Olabilir

Bu karmaşık nedensel ilişkilerin net sonucu, Japon hisse senetleri ile USDJPY arasında genellikle pozitif bir korelasyon olmasıdır. Bununla birlikte, korelasyonun kapsamı, her bir nedensel ilişkinin etkisine ve gücüne göre değişebilir. Şekil 2'den açıkça anlaşılıyor ki, USDJPY ile Japon hisse senetleri arasındaki korelasyon (200 günlük MA'dan sapmalarının 200 günlük korelasyonu) son zamanlarda düşüyor. Bu arada da, DXY ile USDJPY arasındaki korelasyon yükseliyor.

Abenomics'in ilk günlerinde (2013 ve 2014'te), USDJPY’nin Japon hisse senetleri ile korelasyonu DXY ile olan korelasyondan tutarlı bir şekilde daha yüksekti (Şekil 2). Bunun nedeni, piyasaların, Abe yönetiminin reflasyon politikasının JPY'deki aşırı değerlenmeyi (USDJPY'deki düşük değerlenme) düzelteceğine dair güçlü bir beklentiye sahip olması olabilir ve bu da borsa toparlanmasına katkıda bulunmuştur. Normalde USDJPY, Japon hisse senedi endeksine göre DXY ile daha yakından ilişkilidir ve ilki 2015'ten sonra ortalamada ikincisinden daha yüksek bir korelasyona sahip olmuştur. 2015'te, USDJPY 120'yi aştığında, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, JPY'deki değerleme ayarlaması bittiğini öne sürdü. Daha doğrusu, BOJ Başkanı  o sırada Japon Yeni Reel Efektif Kuru’nun daha fazla zayıflamasının olası olmadığını belirtti.

Daha yakın tarihe baktığımızda, ABD hisse senetleri ile DXY arasında Şekil 3'ün gösterdiği gibi açık bir ters korelasyon ve ABD hisse senetleri ile Japon hisse senetleri arasında güçlenen pozitif bir korelasyon var. ABD hisse senetleri yükselirken, yatırımcılar portföylerinde fazla ağırlığa sahip olan ABD doları cinsinden varlıklardan uzaklaştı ve bu da Japon hisse senetlerindeki yükselişe katkıda bulundu. Böylelikle, JPY karşısında USD zayıflığının ve güçlü bir Japon hisse senedi piyasasının bir arada var olabileceği bir yatırım ortamı oluştu.

1980'lerin sonunda Japonya'da balon oluşmaya başladığında güçlü bir Japon hisse senedi piyasası, güçlü bir Japon Yeni (JPY)  ile birlikte var oldu (Şekil 4). Şans eseri, o sırada Nikkei 225 şimdi olduğu gibi 28.000'in üzerine çıkıyordu. Japon hükümeti, 1985 Plaza Anlaşması’ndan sonra Japon Yeni’nin değer kazanması nedeniyle ciddi bir ekonomik çöküşle karşı karşıya kaldı ve mali politikayı harekete geçirerek bununla mücadele etti. Japonya Merkez Bankası ise politika faizi oranını 1986'da %5'den 1987'de %2,5 ile o zamana kadarki en düşük seviyeye indirdi. Japon piyasalarında, Yen’in gücünün böylesi agresif politika hamleleri ile hisse senedi fiyatları için olumlu bir faktör olduğu düşünüldü fakat nihayetinde 1980'lerin sonunda ekonomik balona yol açtı.


Şekil 3. S&P500’ün DXY ve TOPIX ile 200 günlük korelasyonu (200 günlük MA'dan% Sapma)



Şekil 4. Nikkei 225 ve USDJPY (80'lerin sonu ve 90'ların başında: Balon piyasası oluşumu ve çöküş)


Virüsün yayılması, Japon hisse senetlerinin gücünün nedeni midir?

Virüs salgını, hükümeti benzer bir ekonomik politikaya zorlarken, Japon hükümeti büyük bir mali teşvik uygulamak için geçen yıla kadar devam eden sıkılaştırıcı duruşunu terk etti. Japon yetkililer teorik olarak MMT'yi reddediyor, ancak ABD ve diğer ülkelerin MMT benzeri politikaları benimsemesiyle Japonya da mali politikayı harekete geçiriyor. Bu durum, esas olarak USD'nin genel zayıflığını yansıtıyor (JPY’nin gücü yerine), ancak USDJPY'nin bu yıl tahmin ettiğimiz gibi 100'ün altına düşmesi durumunda, Japonya Merkez Bankası’ da JPY’deki değerlenme baskısını hafifletmek için daha uzun süre mali genişleme yapması gerekecek. . ETF satın alma programıyla, BoJ tarafından alınan bu tür bir uzlaşmacı politika, Japon borsası için olumlu bir unsur olarak görülecektir .

Şekil 5, Ekim 2012'de Abenomics rallisinin başlangıcından bu yana Japon hisse senetlerine yapılan kümülatif gelen yatırımı göstermektedir ve 2014'e kadar olan yatırım birikimi 2015'ten bu yana zayıflamıştır ve kümülatif toplam artık başladığı yere geri dönmüştür. Japonya’nın ödemeler dengesi (BoP), cari fazlasının toparlanması ve Doğrudan Yabancı Yatırım açığının daralmasıyla son zamanlarda iyileşirken (Şekil 6), herhangi bir ek sermaye girişi, genel pozitif risk ortamına rağmen, JPY'yi daha da yukarı çekecektir. Hızlı oluşan JPY zayıflığı ve yüksek Nikkei hisse senedi fiyatları 2013 ile 2015 arasında bir arada var olduğunda, BoP’daki  mevcut iyileşmenin aksine, bozulan BoP, zayıf Japon Yeni’nin arka planındaki nedendi. Güçlü bir Japon hisse senedi piyasasının, 1980'lerin sonlarında olduğu gibi, bu sefer de güçlü bir Yen ile bir arada var olabileceğine inanıyoruz.


Şekil 5. İçsel Stok yatırımı (Japonya'ya) (Ekim 2012'den bu yana)



Şekil 6. Japonya: Temel Denge (CA + DYY)


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç