Japonya Enflasyonu ve Japonya Merkez Bankası Tarafında Neler Oluyor ?

Japonya Enflasyonu ve Japonya Merkez Bankası Tarafında Neler Oluyor ?

Asya seansında Japonya’dan Nisan ayına ait ulusal enflasyon verileri açıklandı. Öncelikle veriler şu şekilde;

*Japonya – Ulusal TÜFE (Nisan) yıllık: %2.5 (Önceki: %1.2)

*Japonya – Çekirdek Ulusal TÜFE (Nisan): %2.1 (Beklenti: %2.1 ; Önceki: %0.8)

Japonya’nın manşet enflasyon grafiğine baktığımızda, ABD ve Euro Bölgesi ile paralel bir şekilde yükseliş var ama asla onlar gibi ivmeli bir şekilde değil. FED, tapering (varlık alım hızını azaltma) ve quantitative tightening (bilanço daraltımı) planlarını hazırlarken ve ECB öyle ya da böyle artık normalleşmenin gerekliliğini belirtirken, Japonya Merkez Bankası aşırı gevşek para politikasını devam ettiriyor ve hatta bunun için geçtiğimiz haftalarda sınırsız tahvil alımıyla devlet tahvil faizlerini belirli düzeylerde tutmaya çalışıyordu. Ancak artan gıda ve petrol fiyatları ve buna ek olarak FED ile BOJ arasında aşırı derece artan para politikası ayrışması sebebiyle değer kaybeden Japon Yeni, enflasyon oluşturmakta zorluk çeken Japon ekonomisinde beklenilenden daha yüksek ivmeyle enflasyon yarattı ve gördük ki 20 Mayıs 2022 saat 02:30’da açıklanan Japonya Nisan ayı enflasyon verisi yüksek bir ivmeyle arttı. Özellikle Çekirdek TÜFE’deki artış çok dikkat çekici.

Japonya Merkez Bankası’nın ve elbette Japon hükümetinin gelecek zamanlarda bu konu ile ilgili düşüncesini merakla takip edeceğiz. Bunu geçici olarak görüp görmedikleri, olası sıkılaşma söylemleri, olası resesyon/stagflasyon ihtimallerini ve Japon Yeni’nin bu aşamada nerelere gideceği ya da döneceği takibimizde olacak.

Dün yayınlanan bir Reuters anketinde, Japon şirketlerinin %60’dan fazlasının Japon Yeni’nindeki hızlı düşüş sebebiyle Japonya Merkez Bankası’nın olağan üstü gevşek para politikasını sona erdirmesini istediği belirtilmişti. BOJ, bu aşırı gevşek politikasına güçlü şekilde müdahale etmezse enflasyon artışındaki kontrolsüzlük ve politika ayrışması Japon Yeni tarafında çok ciddi kayıpları beraberinde getirebilir. USDJPY paritesinde daha yüksek seviyeler görülebilir.

JPY paritelerinde son zamanlarda göze çarpan Omuz Baş Omuz formasyonlarının bunu kısa vadede ne kadar önleyebileceğini teknik olarak takip edeceğiz.

Bu da ekstra bir not olarak aklımızda bulunsun.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç