pariteicons_f61.png

Pamuk CFD- İklim Değişikliği Pamuk Üretimini Vuruyor…

Pamuk CFD- İklim Değişikliği Pamuk Üretimini Vuruyor…

Dünya genelinde birçok bölge iklim değişikliğinin yarattığı extreme hava koşullarıyla boğuşuyor. ABD ve Avrupa’da yaşanan aşırı sıcak hava dalgaları taşımacılıkta kullanılan önemli nehirlerin havzalarının kurumasına sebep olurken, önemli tarımsal ürünlerin üretimini de kötü etkilemekte. Aşırı sıcak havalarının yarattığı kuraklıktan en çok etkilenen ürünlerin başında Pamuk(Cotton) gelmekte.


ABD'de, kötüleşen kuraklık çiftlikleri harap ediyor ve üretimi on yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine düşürmesi bekleniyor. ABD Tarım Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre kuraklığın pamuk üretimi alanlarının %61’ini etkilemesi bekleniyor.  ABD üretimi bu ay başlayan sezonda yüzde 28 düşmesi öngörülüyor. ABD dünya pamuk üretiminde lider ülkelerden birisi.







Diğer bir önemli pamuk üretici olan Hindistan’da ise pamuk mahsulleri şiddetli yağmurlardan ve zararlılardan kötü etkileniyor. Öyle ki ülkenin pamuk ithal etmesi bekleniyor. Diğer yandan, Brezilya, verimi yaklaşık yüzde 30 azaltan aşırı sıcaklık ve kuraklıkla mücadele ediyor. Öte yandan, Çin'deki bir sıcak hava dalgası, orada yaklaşan hasatla ilgili endişeleri artırıyor.


İklim değişikliğinin yol açtığı bu aşırı hava olaylarının birleşmesi, pamuk fiyatlarının temmuz ayından bu yana yüzde 30'a kadar yükselmesine neden oldu. Küresel arzdaki düşüş o kadar dik hale geldi ki, talep rüzgarlarını gölgede bırakıyor. ABD hükümeti, giyim alımlarındaki düşüş ve özellikle Avrupa ve Asya'da yavaşlayan ekonomiler nedeniyle talepte düşüş öngörüyor. Mahsullerin daralmasıyla önümüzdeki aylarda pamuk fiyatları yükseliş eğiliminin sürmesi beklenebilir.



ABD pamuklu tekstil ve hazır giyim ithalatının önde gelen tedarikçileri.


Cotton(Pamuk) (CT) vadeli fiyatına teknik açıdan bakıldığında, geçen hafta 9 haftanın en yüksek seviyesine tırmandıktan sonra 119 bölgesinden gelen kar satışlarıyla bir miktar geri çekildi ancak haftayı artıda kapatmayı başardı. Yeni haftaya 117 bölgesinin altında hafif alıcılı başlayan pamukta yükselişin sürmesi halinde 119 ve 122 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak. Aşağıda ise geçen hafta destek işlevi gören 111 ve hemen altında yer alan 108 seviyeleri ilk destek bölgeleri olarak izlenebilir.




ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç