pariteicons_f66.png

Kakao Fiyat Dinamiklerine Bir Bakış…

Kakao Fiyat Dinamiklerine Bir Bakış…

2021’den bu yana birçok tarımsal emtiada sert yükselişler görülürken vadeli Kakao fiyatı bu trendin gerisinde kaldı. 2022 yılının ilk çeyreğinde yükseliş yaşansa da ikinci çeyrekle beraber düşüşe geçti. Kakao fiyatını etkileyen birçok dinamik var. Stok-öğütme oranı fiyat dinamiklerini etkileyen önemli faktörlerden bir tanesi. Stok-öğütme oranı bir önceki kakao yılının sezon sonu stoklarının, fiili mahsul yılı için tahmini öğütme miktarlarına bölünmesiyle elde edilir.


Bu gösterge, belirli bir kakao yılı boyunca işleme faaliyetleri için kakao çekirdeklerinin göreceli kıtlığını veya mevcudiyetini ölçmek için kullanılır. Kakao fiyatları ile stok/öğütme oranı ters orantılıdır, Ters ilişkinin nedeni, stok/öğütme oranının daha yüksek değerlerinin, kakao işleme talebini karşılamak için mevcut olan nispeten bol kakao stokları olduğunu düşündürmesidir. Diğer yandan stok/öğütme oranı için daha düşük değerler, beklenen öğütme faaliyetlerine göre kakao çekirdeklerinin nispi kıtlığına işaret eder ve böylece kakao vadeli fiyatlarının desteklenmesine katkıda bulunur.


Uluslararası Kakao Organizasyonu tarafından paylaşılan verilerde 2020-2021 hasat yılında 38.8 stok-öğütme oranıyla 2016-2017 hasat yılındaki hasat yılından sonraki en yüksek oran olması Kakaonun 2021 yılındaki tarımsal emtia rallisinin gerisinde kalmasındaki nedenlerden birisi olarak gözüküyor. 2021-202 hasat yılı için stok öğütme oranı 34.7 olarak ön görülüyor ve bu 2020-21 hasat yılı oranından ciddi bir düşüş anlamına geliyor.





Öte yandan stok/öğütme oranı, çeşitli nedenlerle kakao fiyatlarının eğilimlerini açıklamak için kendi kendine yeterli olmadığını belirtmekte fayda var. Para birimlerinin gücü(özellikle ABD Doları) , enflasyon ve hava koşulları fiyat hareketleri üzerinde doğrudan etkisi olan diğer temel faktörlerdir. Üretim cephesine baktığımızda Uluslararası Kakao Organizasyonu’na (ICCO) göre önemli üretim bölgesi olan Afrika’daki düşüşün etkisiyle 2021-22 hasat yılı için global Kakao üretiminde düşüş öngörülmekte.  Global üretimin 5 milyon 240bin tondan 4 milyon 923bin tona gerilemesi bekleniyor.







Asya'da yılın ikinci çeyreğinde öğütmelerde bir artışa işaret ederken, Kuzey Amerika'da bunun tersi bir durum gözlemlendi. En son üç aylık veriler için, ECA, Avrupa'da öğütme miktarının yıllık %2,03 artarak ikici çeyrekte 364.081 tona ulaştığını bildirdi. Bu sonuçlar dikkatle yorumlanmalıdır zira yükselen enerji beklentileri, öğütücüleri şimdi işlemeye ve gelecek için ürünleri stoklamaya yönlendirmiş olabilir. Artan talep ve üretimdeki düşüş yılın geri kalanında Kakao fiyatlarına destek olabilir ancak son dönemde Global piyasada yaşanan enflasyonist baskılar ve ABD Dolar’ının güçlenmesi fiyatları baskılayan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.



Vadeli Cocoa fiyatlarına baktığımızda CC_Z22 vade 2300$ bandının hemen üstüne fiyatlamakta. Teknik açıdan bakıldığında 2018’den gelen mavi yükselen trend çizgisi altına kıran Cocoa’da 2300 bandı altına gerilemesi halinde 2200 -2115 bandı ile siyah yükselen trend çizgileri sonraki destek bölgeleri olarak izlenebilir.





ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç