ABD Ekonomisi 2022 Yılında %2.6 Büyüdü...

ABD Ekonomisi 2022 Yılında %2.6 Büyüdü...

*Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün aylık raporunu açıkladı. Raporda, global ekonomide fiyat baskılarının yüksek olmaya devam ettiği, ortada vadede güçlü işgücü piyasasının artan güven ve reel gelirlerdeki toparlanmanın Euro Bölgesi ekonomisinde toparlanmayı destekleyebileceğini ve finansal koşulların kademeli sıkılaştırılmasının ekonomik faaliyet üzerinde baskılayıcı bir etkiye sahip olmasının beklenildiği ifade edildi.

*TCMB geçen hafta yaptığı ve %8.5 düzeyindeki faiz oranını değiştirmediği toplantıya ilişkin özeti açıkladı. Toplantı özetinde, finansal istikrara yönelik riskleri gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edileceği, kredilerin ve finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının yakından takip edileceği, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu ifade edildi.

*TCMB tarafından bugün açıklanan haftalık para istatistikleri raporuna göre, yurtiçi yerleşik kişilerin mevduat bankalarındaki yabancı para miktarı %0.37 azalarak 169,74 milyar dolara geriledi. Yurtdışı yerleşik kişilerin geçtiğimiz haftaya ilişkin hisse senedi stoku 113 milyon dolar azalırken, Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) stoku 25,1 milyon dolar arttı. Bu veriler sonrası TCMB’nin brüt döviz rezervi %3,51 azalışla 71,336 milyar dolara gerilerken, altın rezervleri %0.75 artışla 53,358 milyar dolar yükseldi.

*ABD’de 4.çeyreğe ilişkin takip ettiğimiz GSYİH %2.7 düzeyindeki beklentinin hafif altında kalarak yıllıklandırılmış olarak %2.6 oranında büyüdü. ABD ekonomisi 3.çeyrekte %3.2 büyüme göstermişti. Aynı sırada açıklanan bir diğer önemli veri olan 4.çeyreğe ilişkin PCE Fiyatları %3,7, Çekirdek PCE Fiyatları da %4.4 artış gösterdi. Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ise 196 bin düzeyindeki beklentinin hafif üzerinde 198 bin kişi düzeyinde geldi. Veriler sonrası Dolar Endeksi değer kaybederken, küresel endeksler yükseldi.

Yarının Verileri;
*02.30 | Japonya – Tokyo Enflasyon
*04.30 |Çin – Resmi İmalat ve Hizmet PMI Endeksleri
*09.00 | İngiltere – Ekonomik Büyüme Verileri
*12.00 | Euro Bölgesi – Enflasyon Oranları
*15.30 | ABD – PCE Fiyat Endeksi

Özellikle ABD’deki PCE Fiyat Endeksi verisi, enflasyon göstergesi açısından sonra derece önemli ve piyasadaki oynaklığı arttırabilecek bir veri olması açısından öne çıkıyor.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç