TCMB PPK Toplantı Özetinde Enflasyona Dikkat Çekildi…

TCMB PPK Toplantı Özetinde Enflasyona Dikkat Çekildi…

*Türkiye Ekonomik Güven Endeksi Ağustos ayında 94,1 iken, Eylül ayında %1,3 oranında artarak 95,4 değerine yükseldi.

*Çin gayrimenkul krizinin merkezinde bulunan Evergrande şirketinin hisseleri, şirket kurucusunun polis gözetimi altına alınması ile işlemlere kapatıldı.

*Bugün yayınlanan TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özetinden enflasyon ve sıkılaştırma temelli önemli kesitler,
-Küresel enflasyon yakın dönemde gerileme gösterirken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir.
-Çekirdek enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin yüksek seviyeleri küresel enflasyonun bir süre daha merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmeye devam edeceğini ima etmektedir.
-Enflasyon beklentilerindeki mevcut seyir ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma, enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri canlı tutmaktadır.
-Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.
-Kredi büyümesi iç talebi artırarak enflasyon üzerinde risk oluşturmaktadır.
-Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir.
-Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.
-Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.

*TCMB brüt rezervleri 22 Eylül itibarıyla 3.75 milyar dolar, net rezervleri 6.44 milyar dolar artış gösterdi.

*Almanya’da enflasyon aylık bazda %0.3 artış ile beklenildiği gibi geldi. Yıllık bazlı veri ise %4.6 beklentisinin altında %4.5 artış gösterdi. Yıllık bazlı verinin baz etkisi ile %6.1’den %4.5’e gerilemesi dikkat çekse de aylık veride yükseliş sürüyor.

*ECB'den Nagel yaptığı açıklamada, “Veriler daha fazla adım atılması gerektiğini gösterirse belki daha fazla faiz artırımı gelir, zirvenin nerede olduğunu henüz bilmiyoruz.” İfadelerinde bulundu.

*ABD’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla çeyreklik bazda 2. çeyrekte beklenildiği gibi %2.1 büyüdü. Önceki veri %2.0 oranında büyüme olarak açıklanmıştı.

*ABD’de işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 215.000 beklentisinin altında 204.000 olarak gerçekleşti.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News' e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç