OPEC+ Toplantısında Alınan Kararlar ve Piyasanın Tepkisi...

OPEC+ Toplantısında Alınan Kararlar ve Piyasanın Tepkisi...

OPEC+ toplantısında petrol üretimi kesintisi konusunda fikir birliğine varıldı. Ancak piyasada soru işareti yaratan durum, bu kesintilerin gönüllü bir şekilde yapılacak olması.

Her ne kadar ilk açıklama 1 milyon varil üzerine olsa da bu sayının toplantı sonrası geçildiği belirtildi. Toplantıdan sonra bazı kaynaklardan yapılan açıklamalarda kesintinin ülkelerin yaptığı açıklamaların toplamına bakıldığında 2.1 milyon varil/günlük olabileceği söyleniyor.

OPEC kesintilerinin 2024 ilk çeyrek boyunca süreceği belirtildi.

Piyasa  “gönüllülük” esasına göre olmasını petrol piyasası pek sevmedi. OPEC+ üyelerine güven sorunu olduğu anlaşılıyor. ABD Ham Petrol fiyatları bugün neredeyse 4 $ gerileyerek 75 $’a kadar geriledi. Şimdilerde 76.5 bölgesine tepki veriyor.

Brent petrol ise gün içinde 80 $’a kadar gerilerken şimdilerde 81.40 $’a kadar tepki vermekte.,

Piyasa ilk etapta "gönüllülük" durumundan dolayı istediğini bulamasa da arz kesintileri önemli bir karardır ve bugün yaşanan fiyat hareketi trend tetikleyecek bir hareket olarak göze çarpmadı. İlerleyen günlerde kararların piyasaya etkisi oturunca daha yakından takip edilecekt.

Bir sonraki toplantının ise Haziran’da yapılması öngörülüyor. Raporlarda gönüllülük esasına göre üretim kesintisinin sadece 2024 ilk çeyrek olacağı yazarken, sonraki çeyrekler için durum muğlak gözüküyor.

Kesinti açıklayan ülkeler:

*Birleşik Arap Emirlikleri: 160.000 varil/günlük ek azalma.
*Cezayir: 51.000 varil/günlük ek azalma.
*Kazakistan: 82.000 varil/günlük ek azalma.
*Irak: 211.000 varil/günlük ek azalma
*Suudi Arabistan: 1.000.000 varil/günlük ek azalma
*Rusya: 500.000 varil/günlük ek azalma
*Kuveyt: 135.000 varil/günlük ek azalma
*Umman: 42.000 varil/günlük ek azalma.

Bu arada Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, OPEC+ koalisyonunun ek petrol üretim kesintilerinin günde 2 milyon varili aşacağını, bu hamlenin kış sezonunda beklenen düşük talebi karşılamayı amaçladığını belirtti. OECD ülkelerindeki mevcut petrol stoklarının son beş yılda ortalama 100 bin BPD'nin altında olduğunu belirtti. Novak, Rusya'nın yükümlülüklerine tam olarak uyduğunu doğruladı. Ayrıca küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamanın da risk oluşturduğuna dikkat çekti. Bu zorluklara rağmen Novak, petrol piyasasının oldukça istikrarlı olduğunu belirtti

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News' e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç