ECB Mayıs ayı Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı.

ECB Mayıs ayı Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı.

Avrupa Merkez Bankası Mayıs ayına ait Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı. Raporda yer alan bazı önemli kısımlar ise şu şekilde:

Euro Bölgesi'ndeki finansal istikrar, iyileşen ekonomik görünümden faydalandı ancak artan jeopolitik riskler önemli ölçüde aşağı yönlü riskler oluşturabilir.

Para politikasının gevşetileceğine dair beklentiler yatırımcıların riskli varlıklara olan talebini artırdı ancak piyasalardaki risk algısı kararsızdı.

Banka dışı finansal aracılık sektörü, likidite zayıflıkları, kaldıraçlı riskler ve artan yoğunlaşma riskleri göz önüne alındığında, herhangi bir piyasa düzeltmesini hâlâ güçlendirebilir.

Euro bölgesi haneleri, firmaları ve devletleri, bazı kırılganlıklara rağmen şimdiye kadar toplamda dirençli kalmayı sürdürdü.

Devletin finansman koşulları iyileşti ancak mali temeller olumsuz büyüme sürprizleri ve mali kaymalara karşı kırılgan olmaya devam ediyor.

Euro bölgesi hane halkı ve şirket bilançoları, dirençli işgücü piyasası ve güçlü salgın sonrası kârlar sayesinde desteklendi.

Yüksek faiz oranları, savunmasız hane halklarının ve firmaların borç ödeme kapasitesi üzerinde baskı oluşturduğundan, kırılganlıklar devam ediyor.

Sıkı finansal koşullar, emlak piyasalarındaki kırılganlıkların altını çizerek, bazı hanelerin ve firmaların karşılaştığı zorlukları daha da artırdı.

Euro bölgesi bankaları fonlama maliyetindeki olumsuzluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Düşük banka değerlemeleri, banka karlarının uzun vadede sürdürülebilirliğine ilişkin piyasa endişelerini göstermektedir.

Büyüme beklentileri Euro Bölgesi ülkeleri arasında farklılık gösterse de, yatırımcı güveni iyileşen makro-finansal görünümle birlikte toparlanıyor.

Faiz oranlarındaki hızlı artış, firmaların borçlarını ödeme ve çevirme kabiliyetlerini zayıflatabilir ve sonuç olarak banka aktif kalitesine ilişkin görünümü kötüleştirebilir.

Euro bölgesi haneleri rekor istihdam seviyelerinden ve artan reel ücret ve gelirlerden faydalanmaya devam ederken, ileride reel ücret artışının da artması bekleniyor.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News' e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç