FED Haftasına Girilirken Yurt İçinde de Gündem Yoğundu...

FED Haftasına Girilirken Yurt İçinde de Gündem Yoğundu...

*Geçtiğimiz Cuma günü ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam verisi ile birlikte piyasalar ABD Doları lehine hareket etmişti. Bu veri 185.000 beklentilerin aksine 272.000 olarak açıklandı. Ortalama Saatlik Kazançlar verisi de bir önceki aya göre 0.2 puan artış ile beklentinin de üzerinde gelerek %0.4 olarak açıklandı. İşsizlik oranının %4’e yükselmesine rağmen veriler oldukça güçlü geldi.

Cuma gününe 1.0890’dan başlayan EURUSD paritesi günü 1.0800’de bitirmişti. Asya seansında ise parite Avrupa Birliği’ndeki siyasal problemler ve  ABD Doları’nın güçlü kalması ile birlikte düşüşe devam etti ve gün içinde 1.0750’ye kadar geriledi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi geçtiğimiz Cuma günü veri ile birlikte %4.29’dan açtığı günü %4.43 bölgesine bitirmişti. Ons Altın 2300 $’ın aşağısına geriledi.

*Bu hafta Çarşamba günü kritik FED toplantısı var. Bu toplantıdan faiz indirimi beklenmemekle birlikte FED üyelerinin faiz beklentilerini ifade edeceği dot plot grafiği de açıklanacak.

Aynı gün FED toplantısı öncesi 15.30’da ABD enflasyon verilerinin de olduğu düşünüldüğünde Çarşamba gününe çokça dikkat edilmesi gerekir.
FED toplantısı öncesi hazırladığımız bilgilendirme yazısını okumak için aşağıdaki link'i tıklayabilirsiniz.
https://www.ikon.news/haber/detay/927771 

*ECB Başkanı Lagarde, Cuma akşamı yaptığı konuşmada enflasyonun alt edilmesi için daha gidilecek çok yol olduğunu belirtti. ECB geçen Perşembe günü faiz indirimine gitmiş, ancak devamı konusunda net bir ifadede bulunmayıp çekingen kalmıştı. Bu sebeple Lagarde’in Cuma akşamındaki söyleminde sürpriz gözükmedi.

*Petrol piyasası için önemli bir hafta olabilir. 11 Haziran Salı günü OPEC’in 12 Haziran Çarşamba günü ise IEA’nın piyasa raporları yayımlanacak.

Geçtiğimiz hafta toplanan OPEC, gelecek aylarda üretim kesintilerinin haflfleyeceğini yani arzın artacağını söylemiş ve petrol fiyatları aşağı yönde etkilenmişti. Talep tarafında OPEC, hala 2024 ve 2025 yıllarında küresel ham petrol talebinin yüksek düzeylerde olacağını tahmin ediyor. Ancak OPEC yetkilileri, ekonomik büyümenin iyileşeceğine ve merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair daha fazla işaret görmek istediklerini söyledi. Geçen hafta Kanada Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'ndan bunun ilk işaretini uzun vade için almış oldu.

*Haftanın ilk işlem gününde yurt içi piyasalar da hareketliydi diyebiliriz. Kısaca haberler ve açıklamalar şu şekilde;
-S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'ye son zamanlarda ciddi anlamda portföy girişlerinin olduğundan bahsederken dezenflasyon sürecinin yavaş ilerleyeceğini beklediklerini söyledi.
-TCMB’nin Nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerinde cari açık 5.3 milyar $ ile son dokuz ayın en yükseğinde geldi ve cari açık arttı. Çekirdek cari denge 11 ay sonra tekrar açık verdi.
-TÜİK verilerine göre Nisan ayında işsizlik oranı %8.6’dan %8.5’e geriledi.
-TÜİK’in açıkladığı sanayi üretimi verilerine göre üretim Nisan ayında yıllık bazda %0.7 oranında azaldı.
-Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bayram etkisiyle artan dış ticaret açığı nedeniyle yıllık cari açık nisanda 31,5 milyar $ sınırlı yükseldi.Yılın kalanında cari açığın 24-27 milyar $ aralığında seyredeceğini ve yıl sonunda OVP tahmini olan 34,7 milyar $ altında gerçekleşecek." dedi.

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News' e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç