Türkiye Haziran Enflasyonu ve TCMB'nin Toplantı Notu Değerlendirmesi...

Türkiye Haziran Enflasyonu ve TCMB'nin Toplantı Notu Değerlendirmesi...

TCMB 27 Haziran’a ait toplantısının özetini / tutanaklarını yayımladı. Toplantı özetlerinde “talep endişesi” dikkat çekti.

İç talebi dikkatle izlediklerini belirten TCMB, tüketim göstergelerine bakıldığında, talebin son Enflasyon Raporu’nde öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceğini değerlendirdi. TCMB bununla birlikte hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin katıcılığına işaret etti. Ek olarak enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyon baskılarını canlı tuttuğu değerlendirmesini yaptı.

Temmuz ayı itibariyle kira artışlarındaki %25 zam sınırının kaldırılmasının enflasyona etkisi konusunda izlenmeye değer olduğu belirtildi. Ancak ilk öngörülerden bu sınırın kaldırılmasının enflasyondaki yavaşlamayı sınırlandıracağını belirtti.

Genel olarak enflasyonda belirgin bir düşüş eğilimi görülene kadar mevcut sıkı duruşun korunacağı ve kötüleşme durumunda sıkı duruşun arttırılacağı tekrardan vurgulandı. Dezenflasyonun yılın ikinci yarısında hissedileceği belirtildi.

TCMB’nin enflasyondaki düşüşün hızı konusunda soru işaretleri olması, faiz oranı olarak olmasa da diğer ayarlamalarla talebi kısabileceği fikri verebilir. Baz etkisi kaynaklı yıllık bazlı enflasyon gerileyebilir ancak, genel olarak aylık trendlere bakılması daha önemli olacaktır.

Bununla birlikte bugün TÜİK’in açıkladığı Haziran ayına ait TÜFE ve ÜFE oranları geldi.

Türkiye'de Haziran ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi yıllık bazda %71.60, aylık olarak da %1.64 oranında artış gösterdi.
ÜFE tarafında ise aylık bazda %1.38 yıllık bazda ise %50.09 oranında artış gerçekleşti.


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News'e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç