Biden'ın Çekilmesi, Trump'ın Dönüşü; Piyasaları Nasıl Etkileyebilir ?

Biden'ın Çekilmesi, Trump'ın Dönüşü; Piyasaları Nasıl Etkileyebilir ?

ABD Başkanlık seçimleri 5 Kasım tarihinde gerçekleşecek ancak seçimlere 4.5 ay kala yaşanan gelişmeler şimdiden seçim fiyatlamalarını gündeme getiriyor.

Bu haftasonu Demokratların adayı mevcut başkan Biden’ın seçimden çekilme kararı 5 Kasım’daki ABD seçimlerinin şimdiden gündeme damga vurmasını sağladı. ABD Başkanı Biden, Kamala Harris’i öne çıkarırken Demokratlar arasında aday henüz netlik kazanmadı. Donald Trump’ın, karşısında Harris olsun olmasın şuan 5 Kasım seçimlerinin açık ara favorisi olduğu görülüyor. Ancak siyasi belirsizliğin sürdüğünü belirtmek isteriz.

Yine de bu durum ister istemez piyasalarda “Trump Trade” vurgusunu öne çıkarıyor. Donald Trump’ın ikinci kez seçilme ihtimali yükselirken, piyasalar şu başlıklara odaklandı;

*ABD borcundaki muhtemel artış, mali ve enflasyonist baskılar
Trump ve onun politikalarının aşırılığı, mali açıdan ucu açık bütçeleri enflasyonu yeniden alevlendirebileceğine yönelik haklı bir endişe oluşturuyor.

*Trump’ın şirket karlarını daha da artırdığı görülen vergi indirimi politikalarından yararlanan hisse senetleri.
ABD’deki yabancı şirket hisse senetlerinin Trump’ın  daha muhafazakar ekonomik bakış açısı sebebiyle değer kaybetmesi, ihtimal dahilinde olabilir.

FED’in faiz indirme patikasında olması ve Trump’ın seçilme ihtimali gelecekte ABD hisse senetleri piyasasını genel olarak çifte olumlu etkileyen iki faktör olarak karşımıza çıkabilir. Piyasa FED’in Eylül ayında faiz indirimini %100 ihtimalle, Trump’ın 5 Kasım’da kazanması yaklaşık %65 ihtimalle ve 12 ay içerisinde yumuşak iniş olma ihtimali de yine güçlü bir şekilde mevcutta duruyor. Tüm bunlar hisse senedi piyasalarını gelecekte olumlu etkileyebilecek senaryolar olarak karşımıza çıkıyor. Ancak şu unutulmasın ki hisse senedi piyasalarının, seçime kadar FED’in faiz indiriminin fiyatlanmış olması ve siyasi belirsizliklerden dolayı düzeltme yaşama ihtimali var. FED’in geleceğe yönelik faiz indirme planının şeffaf olması ve siyasi belirsizlik sona ermesi düzeltmenin kısa sürüp piyasalara alıcı gelmesine sebep olabilir.

Dolayısıyla mevcutta hisse senedi piyasaları için iyi bir görünüm olsa da, yukarıda saydığımız sebeplerden ötürü olası bir düzeltme mümkün. Bu düzeltme, alım fırsatı yaratabilir.

Seçime kadar ve seçimden sonra ABD tahvil piyasasına giriş olabilir, tahvil getirileri aşağı gelebilir. Ancak enflasyona duyarlı hassas borçlanma araçlarından uzak durulabilir.

Donald Trump’ın “ticaret savaşı” içerisinde olduğu Çin’in para birimi Yuan’ı ABD Doları’na karşı değersiz hale getirmesine tedbirleri arttırarak sert cevaplar veriyordu. Trump’ın başkan olması, ticaret savaşlarını tekrar gündeme getirecektir. Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi halinde Çin'in yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ile de ticari gerilimlerin artma riski bulunuyor.

Trump’ı tekrar başkan olması başta Meksika Pesosu olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı unsuru yaratabilir.


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News'e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç