FED’i ve Finansal Piyasaları Etkileyen Önemli Bir Veri: ABD Tüketici Fiyat Endeksi

FED’i ve Finansal Piyasaları Etkileyen Önemli Bir Veri: ABD Tüketici Fiyat Endeksi

FED’i ve Finansal Piyasaları Etkileyen Önemli Bir Veri: ABD Tüketici Fiyat Endeksi.
Nam-ı Diğer “ENFLASYON”

ABD Merkez Bankası'nın (FED) asıl görevi enflasyonu %2 bölgesinde tutmak ve fiyat istikrarını sağlamaktır. Bunun için başta politika faizi olmak üzere bir dizi önlemler alır.

• ABD Enflasyonu Neden Önemli? FED, enflasyonu kontrol altında tutmak ve fiyat istikrarını sağlamak için politika faizi başta olmak üzere çeşitli önlemler alır. Bu yüzden ABD enflasyon verileri, FED’in alacağı kararlar üzerinde doğrudan etki yapar.

• Geçen Ay Ne Yaşandı? Geçtiğimiz ay, TÜFE aylık bazda, 2020 pandemi şokundan bu yana ilk kez negatif şekilde, yani deflasyon olarak %-0.1 açıklandı. Bu, FED’in Eylül ayında %5.5 olan politika faizini indirebileceğine dair spekülasyonları artırdı.

• FED Başkanı Powell’ın Açıklamaları Son toplantısında FED Başkanı Jerome Powell, enflasyondaki bu gerilemenin, hedeflerine ulaşma konusunda güvenlerini artırdığını ve Eylül toplantısında faiz indirimi yapabileceklerine dair piyasalara mesaj verdiklerini söyledi.

• 14 Ağustos Verilerinin Önemi 14 Ağustos’ta açıklanacak enflasyon verileri, FED üzerindeki faiz indirimi baskılarını artırabilir. Enflasyondaki zayıflama devam ederse, FED’in faiz indirmesi yönünde beklentiler artabilir. Ancak, beklentilerin üzerinde bir enflasyon açıklanırsa, FED’in faiz indirimini ertelemesi ve piyasa oynaklığının artması olası senaryolar arasında yer alabilir.

• Veri Beklentileri
o Çekirdek TÜFE (yıllık) – Beklenti: %3.2, Önceki: %3.3
o Çekirdek TÜFE (aylık) – Beklenti: %0.2, Önceki: %0.1
o TÜFE (yıllık) – Beklenti: %2.9, Önceki: %3
o TÜFE (aylık) – Beklenti: %0.2, Önceki: %-0.1

Bu veriler, FED’in gelecekteki faiz kararları ve piyasaların gidişatı açısından büyük bir öneme sahip olacak. 14 Ağustos’ta açıklanacak enflasyon, piyasa dinamiklerini ve FED'in kararlarını belirleyecek ana faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News' e Üye Ol!

+90

SMS & E-MAIL DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-mail adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç