Fitch Ratings'in Türkiye Değerlendirmesinden Ne Beklemeliyiz ?

Fitch Ratings'in Türkiye Değerlendirmesinden Ne Beklemeliyiz ?

Yurt iç piyasalar ekonomik büyüme ve enflasyon gibi verilerin ardından 6 Eylül Cuma günü gece saatlerinde Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi notunu açıklamasına odaklandı. Fitch, 8 Mart 2024'te Türkiye'nin kredi notunu B den "B+ ya yükseltmiş ve görünümünü durağandan pozitif"e çevirmişti. Bu adım, Türkiye ekonomisinin toparlanmasına dair Fitch'in iyimserliğini yansıtmıştı. 6 Eylül Cuma gecesi Fitch'in Türkiye'ye dair yeni kredi notu değerlendirmesi bekleniyor.

Genel beklenti, notun bir kademe artışla BB-‘ye yükseltilmesini ve görünümün ise pozitifte tutulmasına ağırlık veriyor. Bu durum beklentileri karşılayacağından ötürü olumlu olacaktır ancak fiyatlamalarda hali hazırdaki performansa ek bir pozitif görüntü oluşturmayabilir. Kredi notu bir kademe artış ve görünüm “durağan”a düşürülürse TL cinsi varlıklar için negatif bir baskı oluşabilir.
İyi bir senaryoda ise bu sene Temmuz ortasında Moody’s’in yaptığı iki iki kademe birden not artışı yapma ihtimali oldukça sürpriz ama olumlu olur. Türk Lirası cinsi enstrümanlara olumlu bir etki yaratabilir.

Fitch'in önceki değerlendirmeleri, Türkiye'nin ekonomik reformlarına ve dış finansman ihtiyacına odaklanmıştı. Son bir yılda enflasyonun kontrol altına alınması ve cari açığın daraltılması gibi gelişmeler bu değerlendirmede belirleyici olabilir. Ancak, küresel ekonomik belirsizlikler ve yüksek enflasyon gibi yapısal zorluklar Fitch’in daha temkinli bir duruş sergilemesine neden olabilir. Fitch'in kararı, Türkiye ekonomisi ve piyasa tepkileri açısından büyük önem taşıyacak.

Türkiye şuan Fitch, Moody’s, ve S&P tarafında çok spekülatif sınıfında bulunuyor. Notların istikrarlı olarak artması yakın zamanda spekülatif sınıftan çıkış hikayesini canlı tutacaktır.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News'e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç