Yurt Dışı Günlük Bülten - 05.09.2024

Yurt Dışı Günlük Bülten - 05.09.2024

*ABD’de ISM Hizmet PMI endeksi beklenti ve bir önceki aya göre 51.5 ile yüksek geldi. Beklenti 51.1 olması yönündeydi.

*ABD’den bugün 15.15’de ADP Tarım Dışı İstihdam verisi açıklandı. Bu veri 99.000 ile beklentilerin ve bir önceki verinin altında kaldı. Bir önceki veri de 122.000’den 111.000’e revize edildi. ABD istihdam piyasasının soğuduğuna yönelik kanıtlar artmaya başlıyor. Bu Powell’ın Jackson Hole’da söylediklerinin bir hatırlatıcısı oldu.
Yarın ABD’den 15.30 ABD Tarım Dışı İstihdam Raporu istihdam piyasası ve FED’in Eylül’de faiz indirme hızı açısından çok önemli olacaktır.

*ABD’deki ADP Tarım Dışı verisi sonrası Ons Altın, tüm zamanların en yüksek seviyesine doğru atak yaptı ve zirveye 8 $ kala hafif geri çekildi.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki geri çekilme sarı metal fiyatlarındaki yukarı yönde bir eğilim oluştururken, bu ortamda aynı zamanda Çin’den de alımların geldiği ve PBOC’un altın rezervlerini arttırdığı belirtiliyor.

*ABD vadeli borsa endeksleri genel olarak hafif de olsa baskı altında. Teknoloji şirket devleri gün içinde primli seyrediyor. Yarın açıklanacak Tarım Dışı verisi çok kritik olacaktır.

*Son zamanlarda hızla düşen petrol fiyatları OPEC+ üyelerini harekete geçirdi. Son zamanlarda çıkan haberlere göre OPEC+ üyeleri, Ekim ayında petrol üretim artışını ertelemeyi kabul ettiği söyleniyor. Bu haberler petrol fiyatlarındaki düşüşü bugün hafif de olsa frenledi.

*Yurt içi piyasalar sabah saatlerinde Orta Vadeli Plan’a (OVP) odaklandı. Enflasyon tahminleri geçmişe göre yükseldi, büyüme öngörüleri de aşağı çekildi.

Enflasyonda 2025’de %17.5 – 2026’da %9.7 ve 2027’de %7 beklentisi paylaşıldı.
Enflasyon revizyonu TCMB tahmin aralığı içinde olduğu belirtilmiş.

Ekonomik büyümede 2025’de %4 – 2026’de %4.5 ve 2027’de %5 hedeflemesi yapıldı.
Enflasyon beklentisi ile büyüme öngörüsü arasında bir çelişkinin olmadığı ifade edilmiş.

OVP’deki diğer detaylar için haberimize tıklayabilirsiniz.
https://ikon.news/haber/detay/928834

*BIST100 endeksi gün içinde %0.48 oranında gerileyerek günü 9936 seviyesinden kapattı. Böylelikle endeks tekrar 10.000 ‘in altına geriledi. Sıkı para politikasındaki kararlı duruşun yanı sıra son günlerde global borsa endekslerindeki zayıf görüntü yurt içi piyasalara da yansımış durumda.


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News'e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç