*İngiltere’de işsizlik oranı Temmuz ayında 0.1 puanlık düşüşle %4.1 oldu. İstihdam değişikliği ise 115.000 beklentisine karşılık 265.000 artış olarak açıklandı.
*Almanya’da tüketici fiyat endeksi verileri beklentileri karşıladı. Enflasyon, Ağustos ayında bir önceki aya göre %0.1 azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %1.9 arttı. Yıllık enflasyon bir önceki veride %2.3 olarak gerçekleşmişti. Bu veri ile birlikte %2’nin altına inmiş oldu.
*Çin ticaret dengesi Ağustos ayında 91.02 milyar dolar fazla vererek 81.40 milyar dolarlık beklentileri aştı. Bir önceki ay 84.65 milyar dolar fazla vermişti.
*Apple dün akşam gerçekleştirdiği etkinlikte Iphone 16’yı tanıttı. Etkinlik hisse fiyatlarına yansımadı. Apple hisseleri günü %0.04 yükselişle kapattı.
*En son veride %9.2 olarak açıklanan mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Temmuz ayında 0.4 puanlık düşüşle %8.8 oranına geriledi. Beklentiler %9.1 oranına gerilemesi yönündeydi.
*Sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre %0.4 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %3.9 azaldı.
*Kanada Merkez Bankası Başkanı Macklem şu açıklamalarda bulundu:
-Ticarette gördüğümüz büyüme mallardan hizmetlere kayıyor. Pandemi hizmet ticaretine daha kalıcı bir destek sağlamış olabilir.
-Küresel ticaret yavaşladı ve bu durum kanada için büyük bir endişe kaynağı.
-Enflasyona yönelik yukarı yönlü riskleri ekonomik büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerle dengeleyerek risk yönetimine odaklanmalıyız.
-Küresel malların maliyeti küreselleşme kadar hızlı düşmeyebilir ve bu da enflasyon üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskı oluşturabilir.
*Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamalarda bulundu:
-İşgücü göstergeleri Orta Vadeli Program hedefleriyle uyumlu seyrediyor. Ekonomide dengelenmenin sürdüğü yılın ilk yedi ayında istihdam yaklaşık 600 bin kişi arttı. İşsizlik oranı temmuzda yüzde 8,8 oldu.
-Ekonomimizin yüzde 23’ünü oluşturan sanayi sektöründe büyüme ılımlı seyrediyor. İlk yedi ayda sanayi üretimi yıllık yüzde 1,2 arttı.
-İhracat İklim Endeksi dış talep koşullarında iyileşmenin devam ettiğini gösteriyor. Önümüzdeki dönemde ana ticaret ortaklarımızda güçlenmesi beklenen talep, üretimimiz ve ihracatımız açısından daha destekleyici olacak.
-İyileşen dış talep koşullarından azami ölçüde faydalanmak ve kalıcı rekabet gücü artışı için verimliliğe dayalı üretimi ve sanayide dönüşümü; iş ve yatırım ortamını iyileştirmeye, ikiz dönüşümü sağlamaya ve beşeri sermayeyi güçlendirmeye odaklanan yapısal reformlarla destekleyeceğiz.