İsviçre Merkez Bankası (SNB) Toplantısı Neden Önemli?



İsviçre Merkez Bankası (SNB) toplantısı ile Eylül ayı Merkez Bankası toplantıları sona erecek. SNB geçtiğimiz toplantıda 25 baz puanlık indirime giderek faiz oranını %1.25 seviyesine düşürmüştü. SNB’nin bu toplantısında beklentiler 25 baz puan ve 50 baz puan indirim arasında ayrışmış durumda olsa da 25 baz puanlık indirim ihtimali çok az farkla daha olası görünüyor.

İsviçre’de yıllık enflasyon oranının Ağustos ayında %1.3’den %1.1’e gerilemesi ve USDCHF paritesinin yılın en düşük seviyelerini görmesi deflasyon endişelerini açığa çıkardı. Bu durum karşısında SNB’nin 50 baz puanlık indirime gitmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Bu faiz kararı öte yandan USDCHF paritesi için çok önemli olacak. Eylül ayında USDCHF paritesi 0.8374 bölgesinde yılın en düşük seviyelerini gördü. Bu düşüş Mayıs ayındaki 0.9225 zirvesinden uzanıyor.
SNB eğer faiz indirimi konusunda 50 baz puanlık beklentileri karşılarsa bu durum parite açısından yukarı yönlü bir dönüşün işaretçisi olabilir.

Benzer senaryo daha önce de yaşanmıştı. 2023’ün Ekim ayında 0.9244 zirvesinden başlayan düşüşler 2023 yıl sonuna gelindiğinde 0.8330 bölgesine kadar devam etmişti. Ardından başlayan yükselişlerle 2024’ün Mayıs ayında tekrar 0.9225 seviyesine ulaşmıştı.

FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ve faiz indirimlerine devam edileceğine dair açıklamalar piyasalarda Dolar aleyhine tepkiler yaratırken, İsviçre Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda piyasa beklentilerini karşılayamaması durumunda USDCHF paritesinde daha dip seviyeler gündeme gelebilir.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News'e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç