FED’in Faiz Hamlesi Öncesi Son Düzlük, Gümüş Fırtınası ve Petrolün Zayıf Seyri

FED’in Faiz Hamlesi Öncesi Son Düzlük, Gümüş Fırtınası ve Petrolün Zayıf Seyri

*Bugün akşam 22:00’da FED politika faizini 25 baz puan indirmesi bekleniyor. FED faiz kararını duyurduktan sonra FOMC açıklamaları takip edilecek.

*Ons Gümüş, Asya seansında 61,46 dolara kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini gördü

*Uluslararası Finans Enstitüsü’nün raporuna göre küresel borç, büyük kısmı kamu borçlanmasından kaynaklanarak 346 trilyon dolar ile rekor seviyeye çıkarken, artışın önemli bölümü ABD ve Çin’in başını çektiği büyük ekonomilerde yoğunlaşıyor.

*Piyasa, Oracle’ın çarşamba günü açıklayacağı bilanço öncesinde yapay zekâ odaklı bulut gelirlerinde güçlü büyüme bekliyor.

*Piyasada odağın ikinci ayağını, Oracle ve Broadcom başta olmak üzere Adobe ve Costco’nun bu hafta açıklayacağı bilançolar ve bunların yapay zekâya dönük talep hakkında vereceği sinyaller oluşturuyor.

*Trump’ın Nvidia’ya H200 yapay zekâ çiplerini Çin’e satma izni vermesi, ABD’nin yıllardır uyguladığı ulusal güvenlik odaklı teknoloji kısıtlamalarını yumuşatarak Pekin’e mevcut yerli teknolojisinin en az bir nesil ilerisinde çiplere erişim imkânı sağlıyor.

*Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre, 10 Aralık 2025 haftasında ABD ham petrol stokları beklentiden güçlü bir azalışla -1,7 milyon varil beklenirken -4,8 milyon varil düşerek önceki haftaki -2,48 milyon varillik azalışın da üzerine çıktı.

*Kasım’da Çin’de TÜFE aylık bazda -%0,1 gerileyerek %0,2 artış beklentisinin ve önceki %0,2’nin altında kalırken, ÜFE yıllık bazda -%2,2 daralarak hem -%-2,0’lık beklentiden hem de önceki -%-2,1’den daha zayıf gelerek deflasyonist baskıların sürdüğüne işaret etti.

*Bugün saat 17:45’te Kanada Merkez Bankası Faiz kararını açıklayacak. Beklenti faizlerin sabit kalması yönünde.

*Japonya Başbakanı Takaichi, yükselen tahvil getirileri sorulduğunda piyasa hareketlerini yakından izlediklerini, para birimlerinin temelleri yansıtacak şekilde istikrarlı hareket etmesinin önemli olduğunu ve gerektiğinde faiz, kur ve fiyat gelişmelerini dikkate alarak uygun adımlar atacaklarını vurguladı.

*Yen, Japonya ile diğer büyük ekonomiler arasındaki geniş faiz farklarının baskısıyla dolar ve euro karşısında zayıf seyrini sürdürürken, dolar FED’in bugün açıklanacak ve 25 baz puanlık faiz indiriminin beklendiği kritik toplantısı öncesinde hafif güçlü bir seyir gösteriyor.

*Petrol fiyatları, küresel arzın talebi aşacağı yönündeki endişelerin yükseldiği bir ortamda 2 günde %3 kayıp ardından yaklaşık 58.30 dolar civarından işlem görmeye devam ediyor.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News'e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç