TCMB Para Politikası Kurulu Kararı Bugün…

TCMB Para Politikası Kurulu Kararı Bugün…

Türk Lirası adına yine önemli bir gün diyebiliriz. Saat 14:00’de TCMB’nin para politikası kararı açıklanacak. Beklentiler genel olarak TCMB’nin para politikasını değiştirmemesi yönünde. Ancak her zamanki gibi politika metnindeki ifadeler dikkatlice takip edilecektir. Enflasyon tarafındaki artışta çok az da olsa yavaşlama görülüyor. Ama baz etkisine göre hareket etmek, enflasyonda yükselişin hızla devam ettiği gerçeğini değiştirmiyor. Bunun yanında Türk Lirası üzerinde baskı yapan birkaç tane önemli belirsizlik bulunmakta. Bunlardan birisi, belki de en önemlisi, ABD ile ilişkilerde S-400 sistemi sebebiyle oluşabilecek olumsuzluklar. Bir diğeri ise 23 Haziran.

Bu tip belirsizliklerin olduğu bir ortamda TCMB açıklama metninde nasıl bir yol izler göreceğiz. Geçtiğimiz toplantıda “parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir.” ile ifade değişikliğine giden, biraz da kafa karıştıran TCMB’nin bu ifadeyi koruyup korumayacağı ve enflasyon göstergeler hakkındaki fikri, bizlere olası bir Temmuz toplantısı kararı için fikir oluşturabilir. Burada sadece şunu söyleyebiliriz, TÜFE – ÜFE arasındaki makas oldukça fazla. Buradan da üreticilerin yüksek maliyetlerini tüketiciye yansıtmamak için elinden geleni yaptığını görüyoruz. Ülkemiz ekonomi formatında ÜFE’yi yükselten en temel sebep döviz kuru olduğunu var sayarsak döviz kurunun yukarı yönde tepki verebileceği her durumda TÜFE görünümünün bozulma riski artıyor. Açıklama esnasında TRY bacaklı paritelerdeki oynaklığın artabileceğini hatırlatmak isteriz.

Çin TÜFE’si Aylık Bazda Aynı Kaldı…


Asya seansının en önemli verisi Çin’de TSİ 04:30’da açıklanan Mayıs ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi verisiydi. ÜFE aynı kalırken, TÜFE yıllık bazda beklenti dahilinde yükseldi. Aylık TÜFE’nin bir önceki aya göre değişmedi görüldü.
*TÜFE (yıllık): %2.7 (Beklenti: %2.7 ; Önceki: %2.5)
*TÜFE (aylık): %0 (Beklenti: %0.1 ; Önceki: %0.1)
*ÜFE (yıllık): %0.6 (Beklenti: %0.6 ; Önceki: %0.9)

ABD TÜFE Verisi Kritik…

Son dönemde global ekonomideki riskler, Çin ve Avrupa büyümesinin yavaşlaması, ticaret savaşları ve ABD ekonomisinin büyüme performansına rağmen enflasyonda yavaş kaldığı endişeleri gibi durumlar FED’in bu yıl faiz indirebileceği spekülasyonlarını gündeme oturttu. Bu haberlerin ve gelişmelerin etkisiyle de ABD Doları’nda son dönemde ani değer kayıpları gerçekleşti.

Bugün FED’in para politikası kararlarında çok önemli etkiye sahip olan TÜFE(enflasyon) verisi izlenecek. Geçtiğimiz gün açıklanan ÜFE tarafında yıllık veriler bir önceki dönemin altında kalarak hayal kırıklığı yaratmıştı ve EURUSD paritesini yeniden 1.1347 seviyesine doğru yönlendirmişti. Bugün açıklanacak verinin EURUSD paritesinde ve diğer dolar bacaklı paritelerde oynaklığı arttırma ihtimali bulunuyor.

ECB Başkanı Draghi, Frankfurt’da Konuşacak…

Draghi’nin Frankfurt’da katılacağı konferans “Küresel Rüzgarlara Karşı Dayanıklılık” temasını içeriyor. Bununla birlikte bir diğer ECB Üyesi Guindos da aynı konferansta “Ticari Şoklara Verilen Tepkiler" konulu bir tartışmaya başkanlık edecek.

Veri Ajandası:
*11:15 | ECB Başkanı Draghi’nin Konuşması
*14:00 | TCMB Para Politikası Toplantı Sonuçları
*15:30 | ABD – Çekirdek TÜFE (aylık): ? (Beklenti: %0.2 ; Önceki: %0.1)
*15:30 | ABD – Çekirdek TÜFE (yıllık): ? (Beklenti: %2.1 ; Önceki: %2.1)
*15:30 | ABD –TÜFE (aylık): ? (Beklenti: %0.1 ; Önceki: %0.3)
*15:30 | ABD –TÜFE (yıllık): ? (Beklenti: %1.9 ; Önceki: %2.0)
*17:30 | ABD – Ham Petrol Stokları: ? (Beklenti: -0.481 M ; Önceki: 6.771 M)
*17:30 | ABD – Benzin Stokları: ? (Beklenti: 0.743 M ; Önceki: 3.205 M)
*21:00 | ABD – Federal Bütçe Dengesi: ? (Beklenti: -185 .5 B ; Önceki: 160 B)

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç