*Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD bankacılık sektörü için geleceğe yönelik değerlendirmelerde bulundu. Fitch tarafından yapılan açıklamada, bölgesel bankaların finansman ve büyüme zorluklarının 2024'te de devam etmesinin beklenildiği, ABD'li bankaların sermayelerini korumaları ve 2024'te beklenenden daha yüksek zararlar için karşılık ayırmalarının gerekeceği ifade edildi.
*TCMB’nin yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’nda dikkat çeken açıklamalar:
-Makroihtiyati politikalarda atılan sadeleşme adımları sonrasında ticari kredilerde istikrarlı bir büyüme gözlenirken, ihracat ve yatırım kredilerinin payının artmasıyla ticari kredi kompozisyonu iyileşmektedir.
-Reel sektörün finansal borç oranı gerilemeye devam ederken, firmaların finansal göstergelerindeki olumlu görünüm korunmaktadır.
-Kişi başı hanehalkı borcu ve gelire oranla borçluluk göstergeleri gerilemeye devam etmektedir. Yükselen faiz oranları ve makroihtiyati politikalardaki sıkılaşma sonucunda yavaşlayan bireysel kredi büyümeleri hanehalkı borçluluğunun düşük kalmasında etkili olmuştur.
-Reel sektör firmalarının yabancı para borçluluklarında düşüş sürerken, yabancı para borcu bulunan firma sayısı da gerilemektedir.
-Makroihtiyati politikalarda sadeleşme adımları sonrasında, KKM bakiyesindeki azalma hız kazanırken, sistemde artan TL likidite zorunlu karşılıklar ile sterilize edilmiştir.
-Bankacılık sektörünün kârlılığındaki aşağı yönlü eğilim, yılın üçüncü çeyreğinde net faiz marjındaki toparlanma ile birlikte sonlanmıştır.
-Bankacılık sektörünün güçlü sermaye pozisyonu beklenmeyen kayıpları karşılayabilecek kapasitedir.
*TCMB’nin yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’nda ek olarak TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Enflasyonla kararlı mücadelemizi, haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile sürdürüyoruz. Parasal sıkılaştırma ve makro ihtiyati çerçevede sadeleşme kapsamında attığımız adımların etkileri, piyasa mekanizmalarının işlevselliğinde artış ve varlık fiyatlarının sinyal niteliğinin güçlenmesi şeklinde gözlenmeye başladı.” Açıklamalarında bulundu.
*İngiltere Merkez Bankası’ndan (BOE) Greene yaptığı konuşmada, “Düşük verimlilik ve yüksek ücret artışı enflasyon hedefini tutturmayı zorlaştıracak. Bir sonraki oran oylamamdan önce İngiltere'deki faaliyetlerin nasıl seyrettiğini görmem gerekecek. Daha uzun süre kısıtlayıcı kalmamız gerekebilir. Enflasyonun sürekliliği konusunda endişelenmek için nedenler var.” açıklamalarında bulundu.
*Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) Centeno yaptığı konuşmada, “İşgücü piyasası muazzam bir esneklik işareti verdi. Faiz oranları eninde sonunda düşecek ancak arzu edilen şekilde sıfıra dönmeyecek.” İfadelerinde bulundu.
*Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde yaptığı konuşmada, “Politika yapıcıların finansal istikrar risklerine karşı uyanık olması gerekiyor. ECB Avrupa'nın finansal sistemi en kötü senaryodan kaçındı. AB bankalarının elindeki sabit getirili varlıkların satılması gerekirse, bunların değeri büyük ölçüde düşürülebilir. Yüksek fonlama maliyetleri bankaların karlılığını olumsuz etkiliyor. Düşük büyüme ve yüksek faizler nedeniyle sorunlu krediler artabilir.” Açıklamalarında bulundu.
*TCMB verilerine göre, TCMB brüt rezervleri 10 Kasım itibarıyla 700 milyon dolar, net rezervleri 707 milyon dolar artış gösterdi.
*ABD’de haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 220.000 beklentisinin üzerinde 231.000 olarak gerçekleşti.