Global piyasalar her zaman olduğu gibi 20 Mart tarihindeki FED toplantısına odaklanırken, bir yandan da 19 Mart Salı sabaha karşı Asya piyasaları ve yine dünya için önemli olan Japonya Merkez Bankası toplantısını takip edeceğiz.
Japonya Merkez Bankası, 2016 Ocak toplantısında aldığı karardan bu yana %-0.1 ile negatif politika faizi uyguluyor. Şimdi sekiz yıl sonra Japonya Merkez Bankası’nın negatif politika faiz uygulamasını sonlandırmaya hazırlanıyor. Negatif politika faizinin bu toplantıda sona ermesi kesin değil, ancak ihtimali yüksek.
Japonya’daki çekirdek enflasyon, 2020’deki pandeminin başında %0.4’den %-1’lere düşerken BOJ’un aşırı gevşek para politikasının sonucu olarak 2022 Aralık dönemine kadar %4.2’lere kadar yükseldi. Bu süreçten sonra BOJ, negatif faiz politikasına devam ederken, piyasalara inceden şahin mesaj verebilmek adına sınırsız tahvil alım programı yoluyla 10 yıllık Japonya devlet tahviline tavan uygulamasını gevşetmeye başladı. 2022 yılı sonuna kadar en fazla %0.25 seviyesi gören Japonya 10 yıllık tahvil faizi, bu karar ile birlikte %0.90 seviyelerine kadar çıktı.
Japonya çekirdek enflasyonu da hem bu ufak hamle hem de baz etkisiyle birlikte %2’ye kadar geriledi.
BOJ’un amacı, sürdürülebilir bir şekilde yıllık enflasyonu %2 seviyesinde stabil bir şekilde korumaktır. BOJ’un sekiz yıl sonra negatif politika faiz politikasından çıkma sebeplerinden biri, dünyadaki enflasyonist ortama ek olarak Japonya’da bu yıl çalışan ücretlerinin son 30 yılın en yüksek artışını yaşama ihtimali olmasıdır. 11 – 15 Mart 2024 haftasında hükümet ile işçi sendikalar arasında görüşme gerçekleşti. Bu görüşmeler sonucunda ücret artışlarının ortalama %5.5 - %5.2 aralığında artması öngörüyor. Mevcut çekirdek enflasyonun %2 seviyelerinde olduğu göz önüne alındığında ülkenin fiyat-ücret sarmalına yakalanmaması adına BOJ, yakın zamanda doğru hamleyi yapmaya çalışıyor.
Beklentimiz;
*Yaklaşık son iki yıldır yapılan her toplantıda aşırı gevşeklik politikasından çıkış heyecanla bekleniyordu. Nihayet zamanı yaklaşmış gibi görünüyor. Bu toplantıda olmasa bile 25 – 26 Nisan toplantısında negatif faizden çıkış hamlesinin öngörülüyor.
*Negatif faiz oranlarından ve getiri eğrisi kontrolünden çıkmanın piyasa etkisini azaltmak için BOJ, diğer büyük merkez bankalarının son yıllarda uyguladığı agresif faiz artırım döngülerinden farklı olarak bunun kademeli bir politika normalleştirme süreci olacağını vurgulamaya istekli olacaktır.
*Japonya Merkez Bankası'nın faiz artışlarının yanı sıra ileriye yönelik çok temkinli yönlendirme yapması ve bu durumun devamının gelip gelmeyeceği konusunda muğlak bir ortam yaratması söz konusu olabilir. Bu durum Yen tarafında beklenen güçlenmenin gelmemesine sebep olabilir.
*BOJ’un, negatif faiz politikasından Mart ya da Nisan ayında çıkması, pozitif faiz oranına geçeceği anlamını taşımıyor. 2025'in ilk çeyreğine kadar politika faizini %0'da sabit tutması ihtimali yüksek bir senaryodur.
USDJPY Güncel Teknik Analiz – 15.03.2024
Paritede Yen boğaları, Japonya Merkez Bankası’nın negatif faizden çıkış planı karşısında bile geçtiğimiz haftalardaki kazanımlarını korumakta zorlanıyor. Burada artık Salı sabahı BOJ’un şahin tonuna göre bir hareket beklenebilir.
Teknik olarak değerlendirdiğimizde, geçtiğimiz haftalarda yaşanan Yen rallisi, paritenin 150 günlük ortalamasına takıldı. 146.40 desteğinden tepki alan parite 148.70 seviyelerine kadar yükseldi. Gün içi hareketlerde, bahsettiğimiz 150.75/146.40 Yen rallisinin Fiboncci 61.8 düzeltmesine denk gelen 149.20 direnci gün içi ana direnç olacaktır. 150.75 ise haftalık bazda ana direnç olum, bu bölge üzerinde dolar lehine hareketlerin güçlenerek devam etmesini bekleyebiliriz.
Bahsettiğimiz dirençler kırılamadığı takdirde kar satışlarını takip edeceğiz. Ancak ana destek, 150 günlük ortalamaya denk gelen 146.40 seviyesidir.