*ABD’de PCE fiyat endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre beklenildiği gibi %0.2 artarken, bir önceki yılın aynı ayında göre %2.1 artarak beklentileri karşıladı. Bir önceki veriler aylık %0.1, yıllık %2.3 olarak gerçekleşmişti.
ABD’de çekirdek PCE fiyat endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre beklenildiği gibi %0.3 artarken, bir önceki yılın aynı ayında göre %2.6 beklentisine karşılık %2.7 arttı. Bir önceki veriler aylık %0.2, yıllık %2.7 olarak gerçekleşmişti.
*Euro Bölgesi’nde Ekim ayında ait öncü enflasyon verilerine göre, enflasyon Ekim ayında bir önceki aya göre %0.3 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2.0 arttı. Çekirdek enflasyon ise bir önceki aya göre %0.2 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2.7 arttı.
*Euro Bölgesi işsizlik oranı Eylül ayında %6.3 olarak açıklandı. Bir önceki veri ise %6.4’den %6.3’e revize edildi.
*TÜİK’in yayımladığı istatistiklere göre, Turizm geliri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,9 artarak 23.22 milyar dolar oldu. Turizm gelirinin %14,7'si ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.
*TÜİK’in yayımladığı dış ticaret verilerine göre, ihracat Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,9 azalarak 21.99 milyar dolar, ithalat %1,4 azalarak 27.12 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %0,7 artarak 5.95 milyar dolardan, 5.13 milyar dolara yükseldi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Eylül ayında %81,5 iken, 2024 Eylül ayında %81,1'e geriledi.
*Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden “Enflasyon beklentileri toplumun her kesiminde iyileşiyor. Dezenflasyon sürecinin de etkisiyle 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi son beş ayda hanehalkında 8,9 puan, reel sektörde 6,5 puan ve piyasa katılımcılarında 5,8 puan geriledi.” Açıklamasında bulundu.
*Japonya’da sanayi üretimi Eylül ayında %0.9 beklentisine karşılık %1.4 artış gösterdi.
*Çin’de imalat PMI endeksi Ekim ayında 0.3 puanlık yükselişle 50.1 düzeyine ulaşarak pozitif bölgeye giriş yaptı.
*Avrupa Merkez Bankası’ndan Panetta şu açıklamalarda bulundu:
-ECB enflasyonu hedefin çok altına çekme riskinden kaçınmalıdır.
-Euro Bölgesi parasal koşulları kısıtlayıcı olmaya devam ediyor, faizlerin düşmesi gerekiyor.
-Enflasyondaki gevşeme ile birlikte ekonominin zayıflığına dikkat etmeliyiz.
*Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda, BOJ’un politika faizini %0.25 oranında sabit tutması kararının ardından yaptığı basın toplantısında şu açıklamalarda bulundu:
-Siyasi durumların fiyat görünümümüzü doğrudan etkileyeceğini düşünmüyorum.
-ABD ekonomisinde ağustos ayındaki seviyelere benzer riskler devam ederse bir sonraki adım zor olacaktır.
-Ücret artışları bu yıl bahar döneminde yapılan ücret görüşmelerine benzer bir şekilde gelecek yıl da gerçekleşirse bu olumlu bir gelişme olur.
-Daha fazla faiz artışı ile öngörülemeyen olumsuz etkilerin ortaya çıkması mümkün çünkü Japonya uzun süredir faiz artışı görmedi.
-Zayıf yenin fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü risklerinin geçmişe göre daha büyük olduğu eğilimine dikkat edeceğim.