
*Piyasalarda faiz indirimi beklentileri yeniden masadayken, bugün Fed’den iki önemli isim, Musalem ve Daly, ekonomik görünüme dair mesajlar verecek. Açıklamalar özellikle tahvil ve dolar tarafında oynaklık yaratabilir.
FOMC Tutanaklarından Öne Çıkanlar:
-Birçok üye faiz indirimi için henüz erken olduğunu düşünüyor. Ancak Waller ve Bowman gibi isimler Temmuz’da indirime açık.
-2025 boyunca hiç indirim öngörmeyen üyeler var. Bu da Fed içinde ciddi görüş ayrılıklarına işaret ediyor.
-Fed, büyüme tahminini yukarı, enflasyon tahminini ise aşağı yönlü revize etti.
-Tarifelerin enflasyon üzerinde kalıcı baskı yaratabileceğine dikkat çekildi.
-Faiz indirimi için Fed, iş gücü piyasasında ya da genel ekonomik aktivitede açık bir zayıflama görmek istiyor.
*Genel olarak Trump Tarifeleri Fed’de Karar Sürecini Bulandırıyor. Nisan’da gelen sürpriz tarife artışları, Fed’in yılın ikinci yarısında planladığı faiz indirimlerini belirsizliğe sürükledi. FOMC üyeleri arasında görüş ayrılıkları büyürken, yaz sonuna kadar açıklanacak istihdam ve enflasyon verileri belirleyici olacak. Powell’ın daha esnek tonu indirime alan tanırken, karar için ekonomik soğuma şart.
*Trump, Brezilya’dan ithal edilen mallara %50 oranında gümrük vergisi getireceğini duyurdu. Haber sonrası Brezilya para birimi dolar karşında değer kaybediyor.
*ECB Yönetim Kurulu üyesi Escriva, sabah saatlerinde Avrupa finansal sistemine dair konuşacak. Euro bölgesinde faiz patikasına yönelik ipuçları aranırken, Rabobank’tan EURUSD için 1.20 beklentisi dikkat çekiyor.
*EURUSD paritesi 1.1700 desteğinden sınırlı toparlandı. 1.1800 direnci aşılmadığı sürece yükselişler zayıf kalabilir. Bugün ECB üyesi Escriva’nın açıklamaları Euro tarafında sınırlı fiyatlamalar yaratabilir.
*Ons altında yeni günde, 50 günlük hareketli ortalama ve trend çizgisine yakın olan 3326 seviyesine doğru tepkiler izleniyor. Pozitif görünüm korunurken, yükseliş trendi altındaki üçüncü gününe giren altında, 3350 direnci aşılmadıkça temkinli duruş ön planda kalmalı.
*Japonya, 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek %25’lik ABD tarifeleri öncesi ABD ile bakan düzeyinde görüşmeler yapmak istiyor. Tokyo, Japon müzakereci Akazawa ile ABD Hazine Bakanı Bessent’in 19 Temmuz’daki Dünya Fuarı ziyaretinde bir araya gelmesini hedefliyor.
*Haziran ayında Japonya Üretici Fiyat Endeksi (PPI) yıllık %2.9 artış gösterdi, beklentiyle paralel gerçekleşti (önceki %3.2). Aylık bazda ise %0.2 düşüş yaşandı, bu da beklentilerle uyumlu.
*UBS, USDJPY için üçüncü çeyrek tahminini 135’ten 140’a revize etti. Nedeni, doların güçlü kalması ve BoJ temkinli, güvercin duruşunu sürdürmesi.
*Ek olarak, USDJPY paritesi dün 147.17 seviyesine kadar yükseldi ancak dolar endeksindeki hafif gerileme ve daralan üçgen formasyonu etkisiyle günü 146.31 seviyesinden kapattı. Yeni günde ise 100 günlük hareketli ortalama olan 145.75 seviyesine kadar geri çekilmeler görüldü. Şu an parite 146.25 civarında işlem görüyor.
*Brent petrol hafta boyunca güç kazandı, 70.00 seviyesi üzerinde kalıcılık arayışı sürüyor. 70.15 kapanışı sonrası 70.30 seviyelerinde işlem gören Brent’te, teknik olarak 72.25 ve 200 günlük ortalama bölgesi hedefleniyor.